Cupcake toefjes maken met rebatch zeep

Vandaag gaan we cupcakes van zeep maken. En, met prachtige toefjes erop! Ik ben helemaal cupcake-verslaafd momenteel. Ik moet bekennen dat ik tot een paar dagen geleden nooit de lol in zag van cupcakes maken. Ik was meer iemand van de handzeep etc. Maar na één cupcake was ik al helemaal verkocht! Ik maak ze in alle soorten, maten, kleuren en geuren en kan er geen genoeg van krijgen!

Wat heb je nodig?

  • Siliconen mal Cupcakes
  • Glycerine gietzeep
  • Rebatch Zeep
  • Kleurstof, wij gebruikten voor de cake Mica Pigmentpoeder Bordeauxrood en voor het toefje Mica Pigmentpoeder Zilver en een beetje Mica Pigmentpoeder Cappucino
  • Geurolie, wij gebruikten voor de cake Passievrucht en Papaya en voor de toefjes gebruikten wij Exotische Vruchten Smoothie
  • Een keukenrasp
  • Een maatbeker
  • Een houten lepel
  • Een slagroomspuit
  • Een (oude) steelpan
  • Water
  • Cupcake papier bakvormpjes

Aan de slag!

We maken allereerst de cakejes. Neem hiervoor de speciale cupcake gietmal. Schuif hier de Cupcake papieren bakvormpjes in. Deze zijn er simpel, die kun je gebruiken om je vorm te bepalen en later kun je een bakvormpje met bijvoorbeeld bloemetjes of stipjes etc gebruiken. Allemala verkrijgbaar bij YouWish Zeep!

Goed aan de slag, schuif je papieren bakvormpje in de mal [foto 1]

Foto 1

Smelt wat glycerine gietzeep en kleur en geur dit zoals je gewend bent. Wij raden aan om Mica Pigment poeder te gebruiken voor het kleuren. Glycerine gietzeep heeft de nare eigenschap dat het kan gana smelten. Door straks de warme en vochtige rebatch zeep wordt die kans vergroot. Wij hebben de ervaring dat de zeep minder zweet wanneer je Mica poeder gebruikt.

Nog nooit eerder zeep zelf gegeurd en gekleurd, lees dan hier de basisbeginselen. Giet de zeep vervolgens in de mal tot net onder het randje van je bakvormpje. [foto 2+3]

Foto 2

Foto 3

Dit laat je uitharden. Dat kan wel een á twee uur duren. Haal vervolgens de zeepjes uit de mal en verwijder, indien gewenst, het papieren bakvormpje. Dit wanneer je het standaard papiertje later wilt vervangen voor een mooier papiertje. [foto 4]

Foto 4

Eigenlijk zijn ze nu al leuk! Maar ze kunnen nog leuker…

Rasp wat rebatch zeep met een keukenrasp. Je weet wel zo eentje waar je ook komkommer, kaas etc mee raspt. [foto 5+6]

Foto 5
Foto 6

Zet een steelpannetje met water op het vuur en breng dit aan de kook. Wanneer het water kookt zet je de maatbeker met je rebatch raspsel in het kokende water. Zet het vuur nu laag. Voeg aan het rebatch raspsel een flinke scheut water toe en roer dit even goed door. Dek de maatbeker af met wat aluminum folie en laat het zo 25 minuten staan op laag vuur. [foto 7+8]

Foto 7
Foto 8

Na 25 minuten roert u de zeep brij nog eens om. Is het nog te dik? Voeg dan nog wat extra water toe en roer dat goed door. Is de brij te vloeibaar? Voeg dan nog wat extra raspsel toe. Dit is iets dat je uit oefening moet leren. Er is niet een exacte verhouding aan te geven. Ga op je gevoel af, dat werkt meestal het allerbeste en… oefening baart kunst!

Vervolgens als de brij jouw gewenste dikte heeft bereikt dan voeg je kleurstof en geur toe. Wij gebruikten wederom Mica poeder. Doe de zeep brij met een spatel in de slagroomspuit [foto 9]

Foto 9

En dan nu het meest ‘lastige’ gedeelte: mooie toefjes maken. Ook dit vereist oefening. Het mooiste worden ze wanneer je laagje voor laagje spuit. Let ook op dat tijdens het uitharden de zeep nog ietsjes krimpt of inzakt, niet erg maar toch wel een beetje soms, afhankelijk ook van de hoeveelheid water die je gebruikt hebt. [foto 10+11]

Foto 10

Foto 11

Vervolgens deden wij een ‘kers’ in de vorm van een kraal op de toef en sprenkelde wat goudglitter en cappuccino mica poeder over het toefje.

De rebatch zeep moet vervolgens een paar dagen tot een paar weken uitharden. Dit hangt helemaal af van de hoeveelheid water die je gebruikt en hoe vochtig de omgeving is. Het kan zijn dat uw cakejes gaan zweten, vooral direct langs de rand van de rebatch zeep. Dit kunt u heel voorzichtig met een keukenpapiertje weghalen maar een ventilator erop wil ook wel helpen. Meestal verdwijnt het zweten/condens ook vanzelf na een dag of twee.

En dan…

Je zou ze bijna opeten! Prachtige cupcakes!!
Volg:

4 Reacties

  1. 10 december 2011 / 21:17

    Mijn complimenten voor de duidelijke uitleg om zelf cupcake zeep te maken. Ga ik zeker een keer uitproberen 🙂

    • 10 december 2011 / 21:33

      Veel plezier alvast enne waarschuwing: het werkt enorm verslavend!

      Gr. Esther

  2. amanda
    3 november 2015 / 14:22

    moet ik het water dat ik bij de rebatch zeep doe warm of koud zijn dat vind ik even onduidelijk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *