VhV: Wat zijn dragende oliën?

dragende-olie-001

Naast zeep kun je met olie nog een heleboel andere lekkere beauty- en bodyproducten gebruiken. Je komt echter vaak, ook in onze blog, de term dragende olie (of carrier oil) tegen. Wat betekent dit nu precies? In deze ‘Vraag het Vrijdag’ vertellen we je wat het inhoudt en welke oliën dragende oliën zijn.

Dragende olie wordt ook wel basisolie of plantaardige olie genoemd. Deze olie wordt onder andere gebruikt om essentiële oliën en andere substanties te verdunnen waardoor ze op de huid aangebracht kunnen worden. Het woord ‘dragende‘ wordt gebruikt omdat ze als het waren de essentiële olie naar je huid ‘dragen‘.

Dragende olie bevat geen geconcentreerd aroma in tegenstelling tot essentiële olie, hoewel sommige, zoals bijvoorbeeld olijfolie, een lichte karakteristieke geur hebben. Ook verdampen dragende oliën niet, etherische oliën doen dat wel.

Dragende oliën dienen zo natuurlijk mogelijk te zijn. Koude persing is één van de meest gebruikte methodes voor de productie van dragende oliën.

Elke dragende olie heeft zijn eigen eigenschappen. Het kiezen van je dragende olie voor een cosmetisch product hangt dus helemaal af van naar welke eigenschappen u zelf op zoek bent. Druivenpitolie bijvoorbeeld is erg dun en olijfolie is weer wat dikker. Zonnebloemolie en zoete amandelolie zitten daar weer een beetje tussenin. Het fijne van dragende oliën is dat ze gemakkelijk met elkaar gemengd kunnen worden waardoor je alle goede eigenschappen van elke olie kunt combineren.

Alle dragende oliën dienen koel bewaard te worden en uit de buurt te worden gehouden van fel licht om te voorkomen dat ze ranzig worden. De olie koel te bewaren zorgt ervoor dat de olie haar versheid behoud. Echter, avocado olie mag niet gekoeld bewaard worden. Als de olie te koud staat kan de olie vlokkerig worden, dit verdwijnt weer wanneer de olie op kamertemperatuur komt.

Enkele meest gebruikte dragende oliën zijn:

Volg:

1 Reactie

  1. jeniene
    3 juni 2018 / 16:54

    Goede avond!
    zou je koolzaadolie ook kunnen gebruiken om geurolie va nte maken?

    vriendelijke groet!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.