Zeep maken volgens de Kamertemperatuur Methode

Zeep-roomtemp-01

Ambachtelijk zeep maken is en blijft leuk om te doen. Het kan echter soms wel wat tijdrovend zijn en je geduld wordt vaak enorm op de proef gesteld. Zo moeten je loog en je oliën op de juiste temperatuur zijn. Toch kan het ook anders: zeep maken volgens de kamertemperatuur methode. Het werkt heel eenvoudig en je hoeft niet te wachten. Bovenstaande zeep is volgens de kamertemperatuur methode gemaakt.

Wat heb je nodig?

Voor een kleine zeepcake van circa 5 zepen:

Voor je verder gaat

WAARSCHUWING VOORAF: Heb je nog niet eerder Cold Process zeep gemaakt? Zorg ervoor dat je jezelf dan eerst heel goed voorlicht. Lees eerst zoveel mogelijk over het maken van CP zeep en lees ook vooral onze SoapBlog over veiligheid. Ga voorzichtig en veilig te werk. Draag altijd rubber handschoenen, een schort en een veiligheidsbril en liefst een trui met lange mouwen.

Aan de slag!

Doe al je boters en oliën in een (beslag)kom zonder ze eerst voor te verwarmen.

Zeep-roomtemp-02

Maak nu je loog aan en giet het direct na het maken bij je oliën en boters in de beslagkom.

Zeep-roomtemp-03

Door de warmte van je loog zullen je harde boters smelten en zal je olie langzaam opwarmen tot de juiste temperatuur. Blijf roeren totdat alles gesmolten is.

Ondertussen kun je alvast in een beetje zoete amandelolie de sneeuwwitte mica doen en dit met een mini garde goed vermengen.

Zeep-roomtemp-04

Breng je olie en loog nu tot een lichte trace met de staafmixer. Zorg dat het iets dikker is als melk.

Doe nu je witte micapoeder bij de zeep.

Zeep-roomtemp-05

Mix dit goed door. Als je een mooie egale witte kleur hebt voegen we de geurolie toe. Roer dit met een garde zachtjes door je zeepmengsel heen.

Giet vervolgens je mal tot ongeveer halverwege vol.

Zeep-roomtemp-06

Zeep-roomtemp-07

Pak nu de groene micapoeder en doe een klein beetje in een theezeefje en poeder dat over je zeep.

Zeep-roomtemp-08Zeep-roomtemp-09

Giet nu de rest van je zeep eroverheen. Doe het wel voorzichtig. Giet bijvoorbeeld over een lepel heen zodat je mica niet gaat zakken.

Maak met een mini garde kleine golfjes bovenop.

Zeep-roomtemp-10

Zeep-roomtemp-11

Laat nu de zeep ongeveer 24 – 48 uur uitharden voor je het uit de mal haalt. Daarna kun je je zeep snijden en desgewenst voorzien van een stempel.

Laat nu de zeep 6 weken rijpen, daarna is de zeep klaar voor gebruik!

Zeep-roomtemp-12Natuurlijk vind je alle ingrediënten om deze zeep te maken in de winkel van YouWish Zeep: www.youwish.nl!

Volg:

12 Reacties

  1. Wilma Bakker
    4 januari 2015 / 21:51

    Beste you wish
    Kun je dit doen met iedere cp zeep recept?
    Het scheelt veel tijd.
    Groetjes Wilma Bakker.

    • 5 januari 2015 / 08:23

      Beste Wilma,
      Ja dat kan! Ja, het scheelt een hoop wachten.
      Nu zijn de boters niet meteen gesmolten hoor maar je hebt wel het idee dat je echt met iets bezig bent in plaats van nutteloos wachten 😉

  2. Renata
    17 januari 2015 / 18:41

    Ik heb altijd zeep op deze manier gemaakt, eigenlijk laat ik de loog erg koud worden, in de winter zet ik het gewoon buiten soms is het 11-15 graden en de olie 10 graden meer – nooit problemen gehad, tijd genoeg om leuke design te maken in je zeep 🙂

    • 17 januari 2015 / 18:47

      Maar als je de loog laat afkoelen dan werk je niet via de kamertemperatuurmethode, de loog moet er juist heet bij zodat de boters smelten en de olie opgewarmd wordt.

  3. esther
    28 januari 2015 / 20:54

    Wat is een nadeel van deze methode? Worden sommige ongeraffineerde olien/boters te heet (waardoor werkstoffen verloren gaan)?

    • 28 januari 2015 / 21:43

      Nee hoor zo heet wordt het niet. Het blijft juist veel koeler dan wanneer je de olieën opwarmt van te voren. Wat ik een nadeel vind is dat het soms té koel is en de boters niet goed willen smelten.

  4. Veerle
    22 mei 2015 / 06:56

    Ik wil aan de hand van dit recept straks voor het eerst zelf zeep gaan maken. Hoeveel gram “eindproduct” hou je ongeveer over als je bovenstaande hoeveelheden gebruikt?

    • 22 mei 2015 / 07:00

      Beste Veerle,
      Een zeepcake van ongeveer 500 tot 650 gram die u in plakjes kunt snijden waardoor u ongeveer 5 plakjes zeep heeft.

  5. Kim
    25 mei 2015 / 18:49

    Hallo,

    Zijn de aangegeven hoeveelheden in grammen hetzelfde als in mo? Of gebruikmaken hiervoor een weegschaal?

  6. Kim
    25 mei 2015 / 18:49

    Zijn de aangegeven hoeveelheden in grammen hetzelfde als in ml? Of gebruik je hiervoor een weegschaal?

    • 25 mei 2015 / 20:17

      Beste Kimberley,
      Nee die zijn absoluut niet hetzelfde. Je moet echt alles wegen.
      Bij CP zeep maken gaat alles per gewicht en niet per inhoud.

  7. Ayfer
    26 juli 2017 / 00:21

    Hoi,
    Ik wil voor het eerst zelf zeep maken, kan ik de olien en boters aanpassen voor bv. goedkopere olien en boters?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *