Ambachtelijke Zeep of toch Commercie?

ambachtelijke-zeep

Nieuw bij de DA drogist: Ambachtelijk zeep, althans dat is wat het zeeplabel zegt. Wat leuk dacht ik nog! Ik neem er twee mee, altijd geïnteresseerd in andermans zelfgemaakte zeep. Ik probeerde in de winkel nog de hele kleine lettertjes van de labeltjes van de strak gestylde zeep te lezen maar dat was onmogelijk. Ik heb twee blokjes gekocht.

De prijs van de zeep was € 2,39 per zeep.

Wat ik me direct afvroeg was hoe iemand het in hemelsnaam lukt om zoveel DA-winkels in Nederland te vullen met ambachtelijk gemaakte zeep voor die prijs. Onder ambachtelijke zeep versta ik het door iemand handgemaakte zeep. Zeep waar geen machines aan te pas zijn gekomen en zeep waar geen ‘trucjes’ aan toegevoegd zijn maar pure olieën, boters en geurolie gebruikt zijn.

Is deze zeep échte ambachtelijke zeep of is dit weer een zoveelste poging om mensen te misleiden? We zoeken het uit!

Label

Het smalle zwarte labeltje van de witte zeep geeft aan dat het hier om Honing Aloë Vera zeep gaat. Mmmm lekker zeep met Aloë Vera denk ik meteen. Lekker verzorgend ook! De waarheid ligt er echter ver vanaf. We slaan de INCI er even op na.

Het is allereerst erg onduidelijk door wie de zeep nu is gemaakt. Het enige dat er op vermeld wordt is dat het is ‘Gemaakt in Nederland in opdracht van DA Retail Groep – Zwolle’.

De zeep is volgens het label 12 maanden houdbaar, niet lang voor een ambachtelijk gemaakte zeep overigens die, wanneer je verse oliën gebruikt zeker wel op zijn minst na 24 maanden nog prima bruikbaar is.

Het batchnummer staat keurig vermeld.

INCI

Dan de INCI. Deze zijn zo verschrikkelijk klein gedrukt dat ze met het blote oog bijna niet leesbaar zijn. Ik heb met mijn leesbril enorm zitten turen en heb ze uiteindelijk weten te ontcijferen.

Ik verwachte allemaal heerlijke verzorgende oliën maar de lijst van ingrediënten(altijd beginnend met datgene waarvan er het meest in zit) begint met ‘Sodium Palmate‘ (= Palmitine zuur). Palmitine zuur komt voor in palm olie. Palmatine zuur is bijna altijd gemaakt van plantaardig vet maar je kunt niet uitsluiten dat het dierlijk vet betreft. Maar het betreft hier dus géén palmolie. Want de INCI van palmolie is Elaeis guineensis (palm) olie.

Het tweede ingrediënt: ‘Sodium Palm Kernate‘, dit ingrediënt wordt vaak gebruikt in de commerciële zeepindustrie en wordt vaak gebruikt in plaats van palm olie. De meningen over dit ingrediënt zijn verdeeld. Sommigen beweren dat het kankerverwekkend is. En nogmaals de ingrediënten horen op volgorde van hoog gehalte naar laag gehalte op een label te staan daar gaan we hier dus ook weer van uit. Dat betekent dat dit ingrediënt het op een na hoogste ingrediënt is.

Het derde ingrediënt: Aqua, oftewel water.

INCI

Het vierde ingrediënt is Parfum. Het lijkt me sterk dat de volgorde van de label klopt wanneer ik kijk naar het ingrediënt parfum. Parfum is geen hoofdbestanddeel van zeep. De parfum staat normaliter bijna aan het eind van een ingrediëntenlijst omdat er in verhouding niet zoveel van wordt toegevoegd net zoals de kleurstof.

Het vijfde ingrediënt: Olea Europea, oftewel Olijfolie. Een fijn, verzorgend ingrediënt. Niets mis mee. Maar als we nog eventjes van het juist opstellen van het label uitgaan dan zou het betekenen dat in deze zeep meer parfum verwerkt zit dan olijfolie.

Het zesde ingrediënt: Oleum Aloe, ofwel Aloë olie. Ook wederom niets mis mee, zij het dat wanneer we uitgaan van de volgorde van de ingrediënten op het labeltje er meer parfum dan Olë Vera in zit.

Het zevende ingrediënt is Sodium Chloride, oftewel zout. Waarschijnlijk toegevoegd om er een harde zeep van te maken.

Het achtste ingrediënt: Glycerine. Glycerine? In Ambachtelijke Zeep? Waarom? In Gietzeep ja, maar in Ambachtelijke Zeep? Ik ken geen recept voor ambachtelijke zeep waar glycerine aan toegevoegd wordt.

Het negende ingrediënt: Tetrasodium EDTA, ofwel Ethyleendiaminetetra-azijnzuur. Alweer zo’n goedje dat vast ergens goed voor is maar opnieuw zeer omstreden is. Het is een conserveringsmiddel dat vaak in cosmetica producten wordt gebruikt en wordt over één kam geschoren met de parabenen die kankerverwekkend zouden zijn.

Het tiende ingrediënt: Tetrasodium Entronate. Hiervoor geldt hetzelfde als voor het vorige ingrediënt.

Het elfde ingrediënt: Coumarine. Dit is chemische verbindingstof met een aangename hooigeur. Coumarine komt van nature in bijvoorbeeld kaneel voor. Toch is ook dit geen onomstreden stof. Coumarine en verscheidene van haar verbindingen werden vroeger als smaakstof gebruikt. Sinds de jaren ’50 van de 20e eeuw is dat niet meer toegestaan, omdat coumarine in grotere doses schadelijk bleek te zijn. Coumarine is een precursor van het anticoagulans (antistollingsmiddel) dicoumarol en kan bij inname onder andere leverschade, nierschade en hoofdpijn veroorzaken. Daarnaast blijkt uit dierproeven en ander onderzoek dat coumarine mutageen en daarmee mogelijk carcinogeen is. Om deze reden wordt wel geadviseerd niet te veel kaneel (dat coumarine bevat) te gebruiken.

Het twaalfde ingrediënt: alpha-isomethyl, een stofje dat in parfum gebruikt wordt.

Het dertiende ingrediënt: Ionone, ofwel Jonon, is een organische verbinding met een aangename, in verdunde toestand naar viooltjes ruikende, geur.

Het veertiende ingrediënt: CI177891, ofwel Titanium Dioxide.

Dat waren alle ingrediënten waar ik er één hele belangrijke mis. Namelijk: De sodium hydroxide! Onmisbaar bij het ambachtelijk zeep maken. Zonder sodium hydroxide géén zeep! Waarom staat dat er niet op? Is dat bewust gedaan om mensen geen angst aan te jagen? Of is dit geen ambachtelijke zeep?

Gebruik:

Ik heb uiteraard ook de zeep uitgeprobeerd. De geuren vind ik niet prettig, chemisch. De zeep schuimt niet lekker. Bij ambachtelijke zeep verwacht ik een lekker dik lobbig schuim. Dit schuim slaat heel snel ‘dood’.

schuim

Mijn conclusie: dit is niet de ambachtelijke zeep zoals hij door echte zeepmakers wordt gemaakt. Dit is namaak, dit is fabrieksmatig geproduceerde zeep. En het label is in mijn ogen misleidend. DA kan beter eens contact zoeken met een echte Nederlandse zeepmaker dan deze zogenaamde ‘ambachtelijke zeep’ te verkopen. Dit doet afbreuk aan de prachtige zeep die door de echte zeepmakers worden gemaakt.

Esther

Volg:

9 Comments

 1. Naat
  30 april 2014 / 18:29

  Bah bah bah :/
  Ik kwam laatst op een zeepwebwinkel terecht waar ze gietzeep als zijnde ambachtelijke zeep verkochten.
  Voor mij is ambachtelijke zeep, zeep gemaakt ‘from scratch’. Maar dat is mijn mening.

  • 30 april 2014 / 18:33

   Ja ik moet zeggen voelde me ook wel een beetje beetgenomen hoor. Ja, ambachtelijke zeep is ook voor mij het enige echte werk. Olie, en ja het hele scheikundige geheel. Gietzeep is ook zeep maar dat is meer glycerine zeep. Ik wil mensen die gietzeep maken niet onderuit halen dat zie je ook nogal eens gebeuren want dat is een kunst op zich maar het is geen ambachtelijk zeep maken.

   – Esther

 2. Marjo
  30 april 2014 / 18:38

  Mooi dat je dit onder de loep hebt genomen! Er gaat niks boven echt ambachtelijk werk!

 3. Marga
  2 mei 2014 / 14:39

  Ik had het ook gelezen en vroeg me al een en ander af. Ik heb onlangs bij Lush een stuk ‘ambachtelijke’ zeep gekocht. Was zo benieuwd…de geur was zo enorm sterk dat het zelfs irritatie gaf aan mijn ogen. Heb de zeep weggelegd kon de geur niet meer verdragen, en zag na een paar dagen zweetdruppels, dit zie je toch bij gietzeep? Heb op de site gekeken wat de ingrediënten waren er zat zelfs SLSA in! Is toch eigenlijk pure misleiding. groetjes,
  Marga

  • 2 mei 2014 / 14:45

   Ik heb gehoord van Amerikaanse klanten dat Lush alleen maar gietzeep verkoopt. Dus dat verklaard het zweten ook vrees ik…

   Ja jammer hoor dat er zo vaag over gedaan wordt. En weet je wat ik zo jammer vindt? De consument, die het verschil niet kent, haakt nu ook af om zeep te kopen bij échte zeepmakers omdat ze toch de link leggen met de ‘rommel’ van de anderen.

   -Esther

 4. 3 mei 2014 / 14:19

  Als D.A. dat belooft dat het ambachtelijke zeep is dan moeten ze dat wel leveren en waarmaken anders is het bedrog tegenover de klant die dan denkt ambachtelijke zeep te hebben verkocht. Dan zou je er mee naar de consumentenbond kunnen stappen of opgelicht. En dat er druppeltjes komen op Lush zeep dan betekent dat dat ranzig is geworden omdat dit vroeger ook bij merkloze zepen het geval was die je kocht bij de kruidenier. Later hebben ze citronella er aan toegevoegd om te voorkomen dat er druppeltjes op de zeep kwamen. En om te voorkomen dat de zeep te vlug ranzig kon worden. Vroeger had je anonieme merken die bij Zeepziederij De Adelaar zijn gemaakt in Wormerveer. Ik vind het bedrog en frauduleus klanten te doen laten geloven dat de zeep ambachtelijk zou zijn gemaakt omdat het op het etiket staat. En dat het niet rijkelijk en romig schuimt als men zich met de zeep inschuimt slaat het snel dood. Ik hoop dat mensen er mee naar opgelicht gaan want de prijs naar verhouding kwaliteit is dan veel te duur. Koop dan maar zeep van Nesti Dante. Dat is volgens de Saponeriea ketelmethode gemaakt en dat is wel ambachtelijke zeep en ruikt heerlijk en schuimt goed.

 5. 3 mei 2014 / 14:21

  Ik heb ook wel eens van Lush zeep gehoord en die is te koop bij de bodyshop. Er is ook shampoo van te koop en die kun je in grammen kopen. In 200 gram en dan wegen ze het af net oals bij de kruidenier van vroeger die merkloze zeep verkocht. Dan kun je beter een zeep kopen van een commercieel merk. Die worden niet voor niets zo vaak verkocht. Als zeep maar doet wat het doen moet en een lekkere parfumgeur is mooi meegenomen.

 6. tio
  3 mei 2014 / 14:27

  Sls en sles en parabenen zijn afkomstig van goedkopere merken zeep om het extra te laten schuimen en de geur en om te voorkomen dat het snel bederft. Meestal heeft geparfumeerde zeep wel een delicate geur en ruikt nooit zo dat het irriteert aan de ogen. Alle bekende merken zeep zijn dermatologisch getest. En zijn ook niet getest op dieren en er worden geen dierproeven mee gedaan. Amateuristisch gemaakte zeep van die Ambachtelijke zeep ik vind dit bedrog want op de verpakking staan die ingredienten er niet op die goed zijn, en die lijken op ambachtelijke zeep. Vooral omdat het bijna niet schuimt als dat je van zeep mag verwachten. Die van Weleda is plantaardig en klimaatneutraal is dermatologisch getest en niet getest op dieren.

 7. Mir
  29 mei 2014 / 08:49

  Dit is inderdaad weer lekker misleidend, zoals zo vaak met commerciële producten.
  De honing is nergens op het etiket terug te vinden en de aloe olie en olijfolie is waarschijnlijk zo weinig dat ze het er net zo goed niet in hadden hoeven doen.
  Even om in te gaan op je opmerking dat er geen sodium hydroxide op het etiket staat; dat hoeft er ook niet op te staan als het verzeept is. Sodium palmate is verzeepte palmolie en sodium palm kernelate is verzeepte palmpitolie, dus daar zit de sodium hydroxide al in verwerkt.
  (Sodium palmate is dus ook geen palmzuur, sodium is zout, en zeep is chemisch gezien ook een zout).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Close Me
Looking for Something?
Search:
Post Categories: