CP Zeep Basis – Veiligheid

Niet de meest ideale foto om jullie kennis te laten maken met mijzelf. Maar hee alles voor de veiligheid! In verschillende delen zal ik de basisbeginselen van CP zeep uitleggen. Met een beetje gekke foto wil ik in het eerste deel laten zien hoe belangrijk veiligheid is.

Wanneer je van plan bent om zelf CP (Cold Process) Zeep te gaan maken dan is een goede voorbereiding erg belangrijk. Zorg dat je eerst goed informatie opzoekt en doorleest. Bekijk video’s en tref voorbereidingen.

Zorg dat wanneer je zelf zeep gaat maken dat je handschoenen draagt, een veiligheidsbril draagt, een schort draagt en een trui met lange mouwen. Zie daarvoor mijn charmante foto hierboven. Zorg ook dat kinderen en huisdieren uit de buurt zijn.

Als je zelf zeep gaat maken ontkom je er niet aan om met Sodium Hydroxide te werken. Van deze Sodium Hydroxide maak je natronloog (NaOH in chemische termen of lye in het engels). Deze natronloog zorgt in oliën voor het verzepingsproces. Dit ‘chemische’ goedje zorgt dus eigenlijk voor dat al die heerlijke oliën omgezet worden naar zeep.

Om deze loog te krijgen moet je de Sodium Hydroxide aan water toevoegen.

Let op: VOEG ALTIJD DE SODIUM HYDROXIDE TOE AAN WATER. NOOIT ANDERSOM!

Voeg beetje bij beetje al roerend de Sodium Hydroxide toe aan het water. Je zult zien/voelen dat je water warm wordt. Gebruik altijd een pryex schaal voor de natronloog. Het wordt best warm en dit werkt gewoon het beste. Gebruik voor het roeren een roestvrij stalen lepel. Kunststof kan aangetast raken en houten lepels worden ook aangetast. Ze laten dan houten schilfertjes af die in je zeep kunnen komen.

Sodium Hydroxide is een vrij aggressief goedje. Zolang je het op de juiste, veilige wijze gebruikt is er niets aan de hand. Maar verontachtzaam de veilgheidswaarschuwingen niet. Sodium Hydroxide is een bijtend goedje dat ernstige brandwonden op je huid kan veroorzaken. Zie de schokkende foto hiernaast. Dit wil je niet, toch?! Stel je voor wat er in je ogen gebeurt als je het in je ogen krijgt…

Draag daarom altijd en eeuwig handschoenen, bril, schort en lange mouwen.

Ook het inademen van de dampen die vrijkomen wanneer de Sodium Hydroxide bij het water komt wordt sterk afgeraden. Het stinkt en je kunt er onwel van worden.

Maak daarom de loog klaar in een goed geventileerde ruimte. Ik maak zelf de loog altijd buiten klaar. Zo heb je voldoende frisse lucht.

Ook wanneer je zelfgemaakte zeep klaar is, is het nog steeds ‘giftig’ door de natronloog. Ruim daarom alles nadat je zeep klaar is goed op. Maak je werkoppervlak goed schoon, vooral als je je zeep altijd in de keuken maakt. Heb je huisdieren of kinderen zorg dan dat alles wat je eventueel gemorst hebt op de grond opgeruimd en schoongemaakt is.

Stel dat het toch misgaat?

Stel dat het toch mis gaat. Je morst iets of je ademt toch de dampen in.

– Bij inademing direct frisse lucht toedienen. Bij klachten arts raadplegen.

– Na huidcontact direct wassen met water en zeep en goed naspoelen. Bij klachten arts raadplegen.

– Na oogcontact direct oog uitspoelen met water en arts raadplegen

– Na inslikken direct veel water drinken. Direct arts waarschuwen.

Laat je niet afschrikken

Al het bovenstaande klinkt misschien allemaal heel afschrikwekkend. Dat vond ik zelf ook tot een paar weken terug. Maar het gevoel dat je krijgt wanneer je je eerste zeep gaat snijden is werkelijk fantastisch! Die zeep heb jij toch maar mooi helemaal zelf gemaakt, écht handgemaakt!

Mijn advies: zorg dat je van te voren echt veel informatie verzamelt. Zorg dat je alle benodigdheden hebt klaarliggen. En ga met CP zeep aan de slag pas wanneer jij er zelf aan toe bent. Zo heb ik echt maanden een emmertje Sodium Hydroxide in de kast gehad. Ik durfde het emmertje amper te bewegen. Op een dag was ik er klaar voor, na heel veel er over te lezen en te bekijken.

Video

Hieronder plaats ik een engelstalige video gemaakt door Anne-Marie Faiola. Zij is de eigenaar van BrambleBerry, onze leverancier. Zij legt in deze eerste video heel duidelijk en rustig uit hoe je om moet gaan met natronloog (of lye). Bekijk deze video gewoon eens een paar keer als je plannen hebt om binnenkort met CP zeep maken aan de slag te gaan.

Binnenkort deel 2!

Volg:
Deel:

24 Reacties

 1. Pingback: Blue Energy
 2. Pingback: Made with… Love
 3. Pingback: Frisse Winter
 4. Pingback: Echte Rozenliefde
 5. Pingback: Hemelse Zeep
 6. Lisa
  10 december 2015 / 18:28

  Hallo!
  Ik heb laatst voor het eerst cp zeep gemaakt. Bij het gieten vd zeep in de mal zag ik dat er witte vlokjes in zateb. Zou dit bijvoorbeeld kunnen komen van de geur die ik toegevoegd heb? En is de zeep nu wel veilig te gebruiken??

  Tweede probleem: de zeep ligt nu 3 weken te rusten en is nog steeds niet hard. Wel al wat steviger geworden en de vorm is goed maar ik kan hem nog steeds wat indrukken.

  Ik hoop op uw antwoord!!

  Groetjes, een beginner!

 7. Lisa
  14 december 2015 / 21:33

  Ik heb olijfolie, kokosolie, castorolie en jojobaolie gebruikt. En via een zeepcalculator de hoeveelheid NaOH en water berekend.

 8. Lisa
  14 december 2015 / 21:34

  Toevoeging: ik heb 2% etherische geurolie vanille toegevoegd. Geen kleur.

 9. 14 december 2015 / 21:36

  Ja maar het is belangrijk hoeveel je van alle olie hebt gebruikt, hoeveel gram…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Close Me
Looking for Something?
Search:
Post Categories: