CP Zeep maken

CP Zeep maken

CP Zeep Maken

Ik vergaapte mij al tijden aan die prachtige ambachtelijk gemaakte zepen. Ik was toe aan een nieuwe uitdaging maar de lef ontbrak mij nog. Al maanden had ik een emmertje Sodium Hydroxide in de kast staan. Enge etiketjes op het emmertje en overal las ik waarschuwingen wanneer je CP zeep wilde gaan maken. Ik waagde me er maar niet aan. Tot dit weekend….

Ik had me voorgenomen zaterdag de sprong te wagen en zelf CP zeep(cold process) te maken. Met gezonde spanning had ik alle ingrediënten die ik voor deze zeep nodig had klaar gezet. Mijn veiligheidsbril, handschoenen en schort lag ook klaar. Niets stond mij meer in de weg.

Ik had op advies van anderen besloten de loog (of lye) even buiten klaar te maken. De loog maken bleek een fluitje van een cent máár dat kwam vooral omdat ik alle voorzorgsmaatregelen had genomen.

Tijdens het maken van de eerste zeep werd ik telkens gestoord. Erg vervelend. Tijdens het mixen kreeg ik maar niet de zogenaamde trace die ik zocht totdat….. ineens ging het heel snel en dan ook echt heel snel. In plaats van een dikke vla had ik ineens pudding en… appelmoes en….. ik moest als de wiedeweerga die zeep in de mal zien te krijgen!

Het eerste wat ik dacht was: “Aha dus dit bedoelen ze met tracing!”

Ik heb zaterdag twee zepen gemaakt. Hieronder wat afbeeldingen en dit smaakt zéér zeker naar meer! Ik kan niet wachten tot komend weekend! En ik kan ook nit wachten totdat de eerste zepen helemaal rijp zijn. Dat duurt bij CP zeep 4-6 weken. De chemische NaoH (de sodium hydroxide) moet eerst helemaal verzepen. Je kunt de zeep nu nog niet gebruiken.

Binnenkort zal ik jullie langzaamaan wat meer vertellen over het maken van CP zeep. Voor nu ga ik eerst nog even zelf goed testen!

Volg:

10 Reacties

 1. Grietje
  19 september 2012 / 07:59

  Smaakt naar meer ???

  Hier kom je gewoon niet meer vanaf …….is zo leuk om te doen…..
  en heb je een x geen geduld ….HP ook proberen …kies dan alleen een geur en kleur die niet snel indikt ……als is de reactie steeds weer anders

  • 19 september 2012 / 08:07

   Nou dit smaakt écht naar meer! Ja HP had ik ook al gelezen dan heb je geen rijpingstijd he? Ik ga eerst nog eventjes zorgen wat vertrouwder met het hele proces te raken.

   Maar oooooh wat is dit leuk om te doen!

 2. Grietje
  20 september 2012 / 07:59

  HP hoef je idd niet te laten liggen om te rijpen ….hoogstens ff om wat vocht kwijt te raken uit de zeep….zodat je zeep langer mee gaat……maar ik laat het meestal niet liggen …veels te nieuwsgierig hoe die is……..en al gaat ie sneller op …heb ik gelijk een reden nieuwe te maken

  iedere x zeep maken is anders hoor …ook al doe jet exact hetzelfde als de vorige x…….luchtvochtigheid……temp ….geen idee wat de reden is……maar juist dat houdt het ook leuk vindt ik

  en stiekem jaloers op je …….alle lekkere geuren en kleuren zo voor het grijpen

  vr gr Grietje

  • 20 september 2012 / 08:08

   hahaha ja ik heb inderdaad wat dat betreft wel een streepje voor ja hahaha nooit zo over nagedacht! Maar ik kan inderdaad putten uit heeeeeel veel geuren en kleuren 🙂

   Groetjes Esther

 3. 20 september 2012 / 20:28

  Hallo Esther,
  Je hebt helemaal geen workshop nodig het gaat je al goed af.
  Ben benieuwd naar de volgende resultaten.

  groetjes,
  Miranda

  • 21 september 2012 / 06:55

   Dankjewel Miranda! Maar heb er vantevoren wel heel veel eerst over gelezen hoor, dat scheelt misschien ook…

   Groetjes Esther

 4. Alice.
  2 maart 2015 / 18:44

  Het is inderdaad een zeer verslavende hobby,dat cp zeep maken…Een jaar of 3 geleden heb ik het ook ooit geprobeerd,maar het lukte voor geen meter toen,en ik stapte over op de kant en klare gietzeep.Maar,die 3 jaren blééf het een groot vraagteken voor me,en kon ik het niet uitstaan,dat ik geen “échte” zeep kon maken…Besloten nog eens te gaan snuffelen op internet,en youtube,en héél veel geluisterd en gekeken,en gelezen,ook (vooral) op deze blog,die ik per toeval ontdekte 🙂 Ik maak nu mijn loog aan met ijsblokjes,dan is de loog meteen op de goede temperatuur bijna,en mijn vetten mix ik,als er nog redelijk veel klonten inzitten,door met de staafmixer voor ik er de loog bij doe.De pan gaat dan van het vuur af,en ik mix tot alles mooi gesmolten is.Dan even laten staan tot de loog en het vet mooi helder zijn. (én op temperatuur, ik hou dat op 40° voor beide ongeveer, dat mag 5° schelen max.tussen beide) En in het begin was ik te zuinig met de parfumolie,maar…die weeg ik nu af,en nu ruikt de zeep om op te vreten 😉 (Had cupcake olie gebruikt in roze zeep ) Bedankt voor de goede uitleg in de blog,en voor supersnelle levering van alle spullen!! Groetjes,Alice.

 5. Annemarie
  14 maart 2015 / 10:36

  Ik heb een vraag over CP zeep maken. Ik heb het nu een paar keer gedaan met een siliconen cake-vorm mal. Elke keer dat ik de zeep wil snijden dan breekt die, ook als ik dat vrij snel na het maken doen (24 uur). Het resultaat is dus steeds brokken zeep. Hoe kan dat? Ik heb de recepten nagezocht, maar ik heb een standaard recept, dus daar ligt het niet aan. De zeep werkt verder ook prima, het ziet er alleen niet mooi uit.
  Gebruik ik de verkeerde temperatuur voor het maken?
  groetejes Annemarie

  • 14 maart 2015 / 10:38

   Beste Annemarie,
   Er kunnen meerdere oorzaken voor zijn. Wat is je recept? Gebruik je wellicht te veel harde olie/boters of is je zeep wellicht ‘lye-heavy’ Wat betekent dat er teveel loog in zit.
   Geef ons eens je recept dan kijken we er even naar voor je.
   Team YouWish

 6. Sofie
  7 juli 2020 / 13:41

  hallo,
  Ik ben nog maar pas zelf mijn zeep aan het maken.
  ik vraag me af welk plantenmateriaal het meest geschikt en waarom (ik weet dat beiden gebruikt worden) verse kruiden of gedroogde?
  Iemand vertelde me dat ze verse kruiden gebruikte omdat de gedroogde kruiden vergaan als de zeep een tijdje ligt…

  Ik ben dus benieuwd, vers of gedroogd en waarom.

  dankjewel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Close Me
Looking for Something?
Search:
Post Categories: