Cusus Gietzeep – Les 1: Gereedschap

Cursus-Gietzeep-Inleiding-002

Zeep, we gebruiken het elke dag: onder de douche, in de keuken, op het toilet. Zomaar een paar plekken waar je in het dagelijks leven zeep tegenkomt. Zeep is in vele kleuren en geuren verkrijgbaar in de supermarkt en speciaalzaken. Maar, wist u dat u ook zelf zeep kunt maken?

Er zijn twee manieren om zeep te maken: de ambachtelijke methode ook wel CP zeep genoemd. En de gietzeep methode, ook wel MP zeep genoemd. De laatste variant zullen wij in deze online cursus behandelen.

Middels onze online cursus leren wij u stapje voor stapje zelf uw zeepjes te maken. Het werken met gietzeep is ook uitstekend geschikt om samen met kinderen te doen. U zult dan ook een paar leuke recepten voor kinderzeepjes tegenkomen in de loop der tijd.

Gereedschap

Wanneer u voor het eerst zelf zeep gaat maken heeft u een aantal basismaterialen nodig. Zoals bij elke hobby is het verstandig om altijd het juiste ‘gereedschap’ te gebruiken. Dit zorgt ervoor dat u prettig maar vooral ook veilig kunt werken.

U heeft nodig:

Weegschaal: U heeft een goede keukenweegschaal nodig. Hiermee kunt u de zeep, en eventueel andere ingrediënten, wegen.

Maatbekers: Maatbekers zijn onmisbaar. Het meest handig zijn de 1 liter plastic varianten die in de magnetron kunnen. In deze maatbekers smelt u de zeep. Een maatbeker is eveneens handig omdat er een schenktuitje aan zit waardoor u de zeep makkelijker in een gietmal kunt gieten.

Alcohol: Alcohol gebruikt u bij elk project. Alcohol voorkomt de vorming van schuim of bubbels op uw zeep. Het zorgt ervoor dat uw zeep mooi glad opdroogt. Daarnaast heeft alcohol een soort verlijmend effect wanneer u meerdere laagjes zeep op elkaar wilt gieten in bijvoorbeeld verschillende kleurtjes. Deze alcohol kunt u kopen bij drogisterijen of de speciaalzaak.

(Mini) Garde: Een garde is onmisbaar bij het mengen van kleuren op poederbasis.

(Houten) Lepels: Tijdens de bereiding van de zeep moet u vaak roeren. Om kleurstof, geurstof of andere toevoegingen door uw zeep te mengen. Mijn ervaring is dat houten lepels het lekkerste werken. Schaf gewoon een setje aan die je alleen voor het zeep maken gebruikt.

Gietmallen: Om uw zeep in leuke vormpjes te krijgen heeft u een zeepmal nodig. Er zijn veel verschillende gietmallen daarvoor verkrijgbaar. Van plastic tot siliconen. De rubber en siliconen mallen werken heel prettig omdat deze zeer flexibel zijn. Hierdoor kunt u als de zeep hard is uw zeep heel gemakkelijk uit de mal halen. Bij plastic mallen gaat dit iets lastiger.

Uitstekers: In plaats van een gietmal kunt u ook kiezen om uitstekers te gebruiken. Met deze uitstekers, die oorspronkelijk voor het maken van koekjes gebruikt worden, kunt u gemakkelijk figuurtjes uit zeep drukken.

Zeepmes: Wanneer u een groot blok zeep maakt in de vorm van een cake dan heeft u ook een zeepmes nodig om het blok in zeepplakken te snijden. Hiervoor zijn verschillende opties. Er zijn gewone vlakke messen in de handel, maar ook ribbelsnijders waarmee u leuke golfjes in uw zeepplakken kunt snijden. Daarnaast zijn er ook zeepsnijders waarmee je in één keer het hele blok kunt snijden in plaats van plakje voor plakje. Deze zijn wel wat duurder maar wel erg handig in gebruik.

Zeep schoonmaak hulpmiddel: Dit is een voorwerp waarmee je de zeep mooi kunt afwerken. Deze gebruikt u vooral wanneer u 3D zeep maakt (dit zal in een latere les aan bod komen). Na het uit de mal halen zitten er nog randjes zeep aan uw zeep. Met dit hulpmiddel kunt u deze heel netjes verwijderen.

Thermometer: Een thermometer is onmisbaar bij zeep maken, vooral wanneer u zeep in verschillende laagjes en kleurtjes gaat maken. Een vleesthermometer is het handigst omdat daar een pin aan zit die u in uw vloeibare zeep kunt steken.

Verpakkingsmateriaal: Gietzeep kan gaan ‘zweten’. Dit zijn kleine druppeltjes op de zeep. Dit komt doordat gietzeep glycerine bevat. Glycerine trekt vocht aan. Daarom is het belangrijk om zodra uw zeep uitgehard en afgekoeld is deze te verpakken. Het beste doet u dit in transparant plastic of in bijvoorbeeld zijvouwzakjes. Zolang er maar geen vocht bij de zeep kan komen.

Zeep: Uiteraard heeft u een basis gietzeep nodig. In les 2 zullen wij de verschillende soorten gietzeep behandelen.

Kleurstof: Om uw zeep een kleurtje te geven heeft u kleurstof nodig. deze kleurstof dient echter wel veilig voor de huid te zijn. In les 3 zullen wij alle soorten kleurstof behandelen.

Geurolie: Uiteraard wilt u uw zeep ook een lekker geurtje meegeven. In les 3 zullen wij dieper ingaan op het gebruik van geurolie.

Volg:

10 Comments

 1. Hanneke
  6 februari 2014 / 13:21

  Hoewel alles heel duidelijk is, heb ik toch een vraagje. Ik heb geen magnetron, kan ik het smelten ook aubain marie doen op het gasfornuis?

  • 6 februari 2014 / 14:19

   Beste Hanneke,
   Ja hoor alleen duurt het dan wat langer eer de zeep gesmolten is.

 2. cindy
  11 februari 2014 / 19:49

  hallo
  ik hoop dat iemand mij kan helpen ik heb een grote silliconen mal van een olifant nu komt er in de slurf geen zeep hoe doe ik dit nu dat die slurf ook gevuld word met zeep ik kom e rzo niet uit .bedankt alvast cindy

 3. 28 februari 2014 / 10:45

  Leuk! Ik kijk alvast uit naar Les 3 🙂

  • 28 februari 2014 / 10:54

   Doordat we ontzettend veel nieuwe geurolie en andere producten hebben binnengekregen en in de winkel moeten plaatsen lopen we een beetje achter met de cursus….
   We zullen snel weer een lesje online plaatsen!

   Gr. Team YouWish – Esther

 4. Wilma Bakker
  7 juli 2014 / 08:16

  Beste You Wish

  Ik wil graag een zeepcake maken van transparante zeep
  maar met krullen van witte zeep er in.
  Nu weet ik niet welke kleurstof ik moet gebruiken voor de transparante zeep
  Ik wil een kleurtje maar moet transparant blijven en niet doorlopen.
  Heeft u een oplossing voor mij?
  Graag hoor ik van u.
  Groetjes Wilma Bakker.

 5. 7 juli 2014 / 08:24

  Beste Wilma, dan zou je kleurstof op waterbasis moeten gebruiken alleen het nadeel daarvan is dat je die niet naast andere kleurtjes kunt gebruiken omdat ze dan doorlopen. Ze zijn niet non-bleeding.
  Of je zou echt 1 druppeltje glycerine kleurstof moeten nemen. Dan geef je het wel iets kleur maar blijft de transparantie zoveel mogelijke behouden.

  *Esther*

 6. ingrid
  6 mei 2015 / 18:38

  Ik woon op curacao ik heb alles over les 1 gelezen , ik ben gaan proberen bijn alles is gelukt maar…. ik kan ze niet uit de mal halen en ze worden niet hard .

  moet ik ze in de magnetron zetten, en wat moet ik in de bodem van de mal strooienzodat ik het gemakkelijker uit kunt halen.

  ik hoop dat u mij kunt helpen.

  bedankt
  Ingrid

 7. Sonja
  17 augustus 2019 / 14:02

  Welke alcohol heb ik nodig voor het maken van de zeep?
  Dit zie ik eigenlijk niet terug bij de benodigdheden.

  Alvast bedankt!
  Sonja

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Close Me
Looking for Something?
Search:
Post Categories: