De valkuilen van ambachtelijk zeep maken

De valkuilen van ambachtelijk zeep maken

Wanneer je net begonnen bent met het maken van zeep op de ambachtelijke manier dan kan dat allemaal best een beetje overweldigend zijn. Er zijn meerdere factoren waarmee rekening moet worden gehouden, zoals temperatuur, apparatuur, welke ingrediënten je moet kiezen, enz. Ambachtelijke zeep maken is echter gemakkelijker dan je denkt!

Zodra je aan de slag gaat, zul je ervaren hoe leuk en verslavend het is! In deze blog vertel ik je wat meer over de valkuilen waar ook ik mee te maken kreeg toen ik net begon met zelf ambachtelijke zeep maken. Misschien heb je er wat aan!

Of je nu een beginner of een ervaren zeepmaker bent, iedereen maakt zo nu en dan een foutje. Hieronder staan ​​enkele van de meest voorkomende fouten en hoe je ze kunt voorkomen. Ik geef je in deze blog wat tips om het zelf zeep maken wat soepeler te laten verlopen 🙂

Niet goed ingelezen

Voorbereiding is het sleutelwoord als het gaat om ambachtelijke zeep maken. Eerst en vooral is het belangrijk om te weten hoe u met loog werkt. Sodium hydroxide is veilig te gebruiken zolang u het op de juiste manier gebruikt. Leer hoe je met loog werkt in deze YouWish Blog.

Het is ook belangrijk om te onderzoeken welke apparatuur je gaat gebruiken, welk recept je gaat maken, welke kleuren en geuren je zult gebruiken, etc. De YouWish Soapblog, deze blog, geeft je inspiratie en handvatten om zelf zeep te maken. Alle recepten voor ambachtelijke zeep vind je terug onder de CP zeep recepten.

Niet goed voorbereid zijn

Zodra de loog bij de olieën is gedaan gaat alles snel. Er is dan geen tijd meer om na te denken over kleurtjes, laat staan om ze dan nog te gaan mengen. Ook heb je geen tijd meer om je geurolie te wegen zodra je zeepmengsel begint te tracen.

Het is dan ook van belang dat je alles vantevoren klaarzet, mixt en afweegt. Zorg ervoor dat alles klaarstaat zodat je daar geen omkijken naar hebt en je zo je kleuren kunt pakken en de geurolie kunt toevoegen.

Alles goed voorbereiden en klaarzetten helpt je ook om geen ingrediënten te vergeten.

Leg ook al je werkmateriaal zoals gardes, spatels, maatbekers, staafmixer enz. klaar die je nodig hebt. En het belangrijkste: zet ook je gietmal vantevoren klaar.

Nieuwe ingrediënten niet getest

Elk ingrediënt dat aan een zeeprecept wordt toegevoegd heeft invloed op de uiteindelijke zeep. Als u bijvoorbeeld een hoog percentage olijfolie toevoegt, wordt de zeep zachter dan een recept met een hoog percentage harde oliën, zoals kokosnootolie. Lees meer over de verschillende soorten olie in de blog Olie & Zeep.

Veel olijfolie kan ook de kleur van de zeep beïnvloeden. Als de zeep een gelige tint van de olie heeft, kan deze de kleuren in uw zeep veranderen. Een blauwe kleurstof wordt bijvoorbeeld groen wanneer deze wordt gemengd met de gele basis.

Ook geurolie heeft effect op het bereiden van de zeep en het uiteindelijke rsultaat. Bepaalde geuren kunnen het tracingproces versnellen of de zeep doen scheiden of laten ‘risen’ ofwel groeien.

Daarom is het belangrijk om nieuwe geuren, kleurstoffen of ingrediënten in je recept te testen voordat je een grotere zeep maakt. Zo kun je zien hoe het ingrediënt zich gedraagt in je recept en kun je eventueel nog aanpassingen doen.

Onze kleine siliconen cakemal is hiervoor uitmuntend geschikt. Hiermee kun je een kleinere zeep maken waaruit je ongeveer 5 zepen kunt snijden.

Het is ook belangrijk om uw ingrediënten bij een betrouwbaar bedrijf te halen. Onze leveranciers en wij testen al onze ingrediënten meerdere keren in ambachtelijke zeep om ervoor te zorgen dat ze goed presteren.

Ontmoedigd raken

Zelfs met de beste voorbereiding kun je fouten niet helemaal voorkomen. Geloof me, ook ik heb vaak genoeg mislukkingen gehad!

Het kan heel frustrerend zijn om een zeep te hebben die niet precies is geworden zoals je je had voorgesteld of had gepland. Raak daar niet door ontmoedigd. Elke fout is een kans om je volgende zeep te verbeteren. Het klinkt cliché maar…. oefening baart kunst!

Volg:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Close Me
Looking for Something?
Search:
Post Categories: