Donkere Dagen Ambachtelijke Zeep

Donkere Dagen Ambachtelijke Zeep

De donkere dagen voor kerst zijn aangebroken. ’s Middags begint het al vroeg te schemeren en ’s ochtends duurt het even voor het weer licht wordt. De maan schijnt helder aan de donkere hemel. Dat is waar deze ambachtelijke zeep voor staat.

Wat heb je nodig?

Voor een zeepcake van circa 900 gram

Voor je verder gaat

WAARSCHUWING VOORAF: Heb je nog niet eerder Cold Process zeep gemaakt? Zorg ervoor dat je jezelf dan eerst heel goed voorlicht. Lees eerst zoveel mogelijk over het maken van CP zeep en lees ook vooral onze SoapBlog over veiligheid. Ga voorzichtig en veilig te werk. Draag altijd rubber handschoenen, een schort en een veiligheidsbril en liefst een trui met lange mouwen.

Aan de slag!

Een dag van tevoren maken we eerst de maanzeep. Deze is gemaakt van gietzeep. Smelt hiervoor de LCP zeep en giet deze ongegeurd en ongekleurd in de mal. Zorg ervoor dat je mal goed stevig staat want anders gaat het mis, sprak ze uit ervaring 😉

Snijd je maan alvast op de lengte van je mal.

Weeg alle ingrediënten af en maak je loog aan door de sodium hydroxide bij het water te doen. Ik geef er zelf altijd de voorkeur aan om dit buiten in de tuin te doen. Allereerst heb je dan minder last van de dampen en ten tweede koelt het buiten ook lekker snel af.

Zet je loog apart en laat het afkoelen.

Smelt nu je olie en boters in een maatbeker in de magnetron. Niet te heet, ik kies meestal voor een wattage dat het op twee na hoogst is.

Laat je loog afkoelen tot ongeveer 55°C en je olie tot ongeveer 45°C.

Wanneer alles staat af te koelen maak je de kleurtjes aan. Doe in twee 100ml bekertjes een scheutje zoete amandelolie en voeg aan de ene het actieve koolpoeder toe en aan de andere het zwarte en paarse mica. Roer de beide bekertjes met een minigarde goed door.

Wanneer het loog en je olie op de juiste temperatuur zijn giet je langzaam terwijl je zachtjes roert je loog bij de olie. Breng dit vervolgens met een staafmixer tot lichte trace. Een beetje de dikte van melk.

Verdeel nu de zeep over twee maatbekers zoals hieronder

Doe in de ene maatbeker de paarse kleurstof in de andere het zwarte koolpoeder. Roer dit met een garde goed door en mix het kort even met de staafmixer zodat het écht goed vermengd is.

Verdeel nu de geurolie over beide maatbekers en roer dit langzaam door de zeep.

Giet nu de helft van de paarse kleur in de gietmal. Til de mal eventjes op een zet het een paar keer hard neer zodat het laagje mooi glad is en de belletjes eruit ‘gestampt’ worden.

Schep nu een eetlepel sprankelend zilver mica in een theezeefje en zeef dit met een lepel zachtjes door het zeefje en verdeel het gelijkmatig over je zeep in de mal.

Giet nu de hele inhoud van de maatbeker van de zwarte zeep in de mal. Let op: giet de zeep langzaam over de bolling van een lepel en niet direct op het laagje mica. Zo blijft je laagje mica netjes.

Druk nu de maan in de zwarte zeep.

Giet nu het laatste beetje paarse zeep in de mal, mocht je nog een beetje zwarte zeep over hebben giet je dat er ook nog een beetje doorheen. Met een sateprikker kun je dat eventueel een beetje met elkaar vermengen zodat je een mooie top krijgt.

Met een poedersprayer spuit je wat zilverkleurige mica over de top. Dit kun je uiteraard ook weer met een theezeefje doen.

Laat nu je zeep voor tenminste 24 uur in de mal. Als de zeep na 24 uur hard genoeg is dan haal je het uit de mal en kun je de zeep snijden.

Laat de zeep vervolgens nog een week of zes rijpen.

Volg:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Close Me
Looking for Something?
Search:
Post Categories: