Frisse Winter

Frisse Winter

Winterzeep

Moeilijkheidsgraad: beginner
Techniek: Laagjes in CP zeep
Tijd: circa 1 uur

Nog even volhouden… de winter is bijna voorbij. Hier en daar zie je al knopjes en blaadjes groeien. Op de valreep van de winter, en aan het begin van toch nog een koude week, een CP recept voor een heerlijk frisse zeep. Deze zeep is heerlijk als je echt even een opkikkertje kan gebruiken!

Wat heb je nodig?

Voor een zeepcake van rond de 1100 gram:

Voor je begint

WAARSCHUWING VOORAF: Heb je nog niet eerder Cold Process zeep gemaakt? Zorg ervoor dat je jezelf dan heel goed voorlicht. Lees eerst zoveel mogelijk over het maken van CP zeep en lees ook vooral onze SoapBlog over veiligheid. Ga voorzichtig en veilig te werk. Draag altijd rubber handschoenen, een schort en een veiligheidsbril en liefst een trui met lange mouwen.

Aan de slag!

Maak eerst je loog klaar. Ik vind het zelf het prettigste om dit buiten te doen. Ik laat het meestal daarna ook buiten staan zodat het lekker kan afkoelen. Doe altijd de sodium hydroxide bij het water en NOOIT andersom! Roer de sodium hydroxide eerst goed door tot deze volledig is opgelost.

Als je loog klaar is laat je het afkoelen. In de tussentijd kun je al je ingrediënten wegen en klaarzetten.

Verwarm nu de olijfolie, palmolie, avocado olie en jojoba olie in de magnetron. Ongeveer 3 á 4 minuutjes op 500-750 watt.

Voeg nu de ‘harde’ oliëen toe en roer deze met een garde door de warme olie totdat alle olie en boters gesmolten zijn.

Winterzeep

Winterzeep

Als de boters volledig gesmolten zijn wacht je tot je loog en je oliemengsel onder de 55 graden zijn. Ik zelf vind het prettig om zo rond de 45 graden te werken.

Als alles op de juiste temperatuur is dan giet je de loog bij je oliemengsel en roert het zachtjes door met een garde. Vervolgens zorg je met de staafmixer ervoor dat je een lichte ‘trace’ krijgt. Trace is het stadium waarin je oliemengsel lobbeiger gaat worden. je hebt verschillende stadia. Van een lichte trace (vloeibaar zoals melk), en hoe langer je mixt hoe lobbiger je zeepmengsel wordt. Wij willen in dit recept nu een lichte trace, zodat we nog eventjes tijd hebben voordat het zeepmengsel in de mal gaat.

Winterzeep

Voeg nu de titanium dioxide toe en roer dit eerst even met een garde goed door het zeepmengsel. Gebruik daarna even kort de staafmixer zodat de titanium dioxide echt goed door het zeepmengsel is vermengd. Je kunt ook de titanium dioxide oplossen in een beetje olie als je dat prettiger vindt.

Winterzeep

Mooi wit he? Om je een idee van de trace te geven, op dit moment is het net witte vla.

Verdeel nu de zeep in twee maatbekers. In de ene beker 2/3 en in de andere 1/3 van het zeepmengsel.

Winterzeep

Voeg aan de maatbeker met de meeste zeep een klein beetje blauwe pigmentpoeder toe. Roer ook dit eerst weer even met een garde door en vervolgens met de staafmixer. (snap je nu die heeele lichte trace?)

Winterzeep

Voeg vervolgens aan beide maatbekers verdeeld de geurolie toe. Spearmint Eucalyptus zorgt niet voor trace dus je kunt rustig werken. Roer de geurolie er met de garde doorheen.

Giet nu het lichtblauwe zeepmengsel in de mal. Zorg dat je ongeveer 1 cm onder de rand blijft.

Winterzeep

Giet vervolgens de witte zeep over de blauwe zeep. En smeer dat vervolgens mooi glad met een spatel of mes.

Winterzeep

Laat de zeep nu op zijn minst 24 uur uitharden. Als je voelt na 24 uur dat de zeep nog niet hard is wacht je nog eens 12 uur en probeert het opnieuw.

Als de zeep hard genoeg is haal je deze uit de mal

Zeep uit de mal

Vervolgens kun je de zeep snijden. Dit kan op allerlei manieren, net wat jij mooi vindt. Je kunt een glad mes gebruiken, zoals ik gedaan heb, maar ook een kartelmes.

Na het snijden heb ik de zeep nog voorzien van wat winterse stempels. Ook dit kun je natuurlijk helemaal naar eigen wens doen.

En dan…

Winterzeep

En lekekr stuk, extra verzorgende winterzeep met een heerlijk frisse geur!!

Wil je eerst de zeep eens zelf uitproberen voordat je het gaat maken? Dat kan! Deze zeep is in onze winkel voor slechts € 2,95 per stuk verkrijgbaar: Fresh Winter, Ambachtelijke Zeep

Volg:

6 Comments

 1. Margot Messina
  22 februari 2013 / 14:03

  hallo esther, ik vind het zo leuk om je soapblog te lezen!!!
  Ik wilde deze zeep graag maken, maar had een vraagje, kan ik de jojoba olie door een andere olie vervangen, en zoja welke?

  Groetjes, Margot

 2. 22 februari 2013 / 15:35

  Hallo Margot,
  Dat kan wel maar dan moet je het wel even door een loog calculator halen want dan klopt de hoeveelheid/verhouding loog en water niet meer omdat elke olie weer een ander vervettingspercentage heeft.

  Groetjes Esther

 3. Margot
  27 februari 2013 / 19:05

  dank je wel , voor de goede tip, ik had nog één vraagje, als de zeep in de mal zit, moet je hem dan 24 uur afdekken?

  MVG
  Margot

  • 27 februari 2013 / 19:24

   Beste Margot, dat hangt een beetje van de mal af die je gebruikt. Ik doe het zelf niet, ik gebruik siliconen mallen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Close Me
Looking for Something?
Search:
Post Categories: