Gebruik je zeepmal als kaarsenmal!

Gebruik je zeepmal als kaarsenmal!

Ik heb er een nieuwe verslaving bij: kaarsen maken! Na de kaarsen in blikjes nu de uitleg hoe je kaarsen kunt maken. Hiervoor gebruikten we een van onze meest favoriete zeepmal: de vierkante blokjes mal. Het resultaat waren prachtig gladde, vierkante geurkaarsen.

Wat heb je nodig?

Voor ca. 5 kaarsjes (afhankelijk van de hoogte):

Aan de slag!

Rasp wat rode kleurstof van je waxblokje. Dit hoeft echt maar een heel klein beetje te zijn omdat we de kaarsjes roze willen hebben.

Weeg alvast 28 gram aan geurolie in een bakje. We doen dit per gewicht omdat zo de verhouding geurolie en wax beter te beheersen is. Wij gebruikte Witte thee & Gember geurolie omdat het zo heerlijk fris ruikt.

Doe de EcoSoya Pillar Blend wax in je Pyrex maatbeker en smelt deze in de magnetron. Wij hadden de magnetron op 600watt en ongeveer 4 á 5 minuten. Houd het zelf goed in de gaten en anders eventjes tussendoor roeren.

Als de wax gesmolten is voeg je de geraspte kleurstof toe. Om zeker te zijn dat het de gwenste kleur heeft kun je vantevoren een lepel of mes in de vriezer of koelkast leggen. Doop deze even in de warme wax haal hem eruit en je ziet direct de kleur die je uiteindelijke kaars zal hebben.

Roer de wax goed door totdat de kleurschilfertjes helemaal zijn gesmolten. Voeg dan de geurolie toe. Deze geurolie is speciaal ontwikkeld voor het gebruik in kaarsen én zeep! Zo kun je eventueel ook nog een bijpasende zeep maken in dezelfde geur!

Roer ook de geurolie goed door. Zeker 1 minuut roeren zodat de wax de geurolie goed kan opnemen. [foto 1]

Foto 1: Roer zowel de wax als de geurolie altijd goed door

Pak nu je lontjes en doop ze één voor één onder en ‘plak’ ze in je mal. Zorg ervoor dat je lontje altijd netjes in het midden zit anders brand je kaars later niet mooi egaal op. [foto 2]

Foto 2: Dompel je lontje in de wax zodat deze mooi plakt in de mal

Als je het lontje hebt vastgeplakt ga je het ‘vastzetten’ met potloden. In een eerdere blog gebruikten wij nog satéprikkers maar wij vonden de volgende methode veel handiger. [foto 3]

Foto 3: Zie je hoe handig? Het lontje kan geen kant uit!

Dan gaan we de wax in de mal gieten. Je kunt besluiten de ene mal iets voller te doen dan de andere zodat je verschillende hoogte in de kaarsjes krijgt. [foto 4]

Foto 4: Als je goed kijkt zie je aan de gemorste wax al dat het mooie lichtroze kaarsjes worden!

Laat de wax nu een paar uur uitharden. Eigenlijk is het het beste wanneer je gewoon een hele dag laat uitharden. Of je maakt ze ’s avonds en haalt ze de volgende ochtend uit de mal.

Wanneer je de kaarsen uit de mal haalt doe je dat heel voorzichtig vooral als je bijna onderaan bent. Ze willen nog weleens breken als je dat iets te hard doet. gewoon heel langzaam de siliconen mal om de wax heen weghalen. [foto 5]

Foto 5: Mooie roze kleur geworden he? En wat ruiken ze lekker!! Die vind je niet in de winkel!

Wacht nu 24 uur eer je de kaarsen aansteekt. Je wachten wordt beloond!

Wauw! Mooi he?!

 

Volg:

4 Reacties

 1. 10 september 2012 / 11:06

  Hoi Esther, ik heb nog een hele doos met soya staan, lontjes en de geur en kleurstof heb ik laatst bij je meebesteld.. alleen heb ik nog een vraagje: als ik dezelfde mal als jij gebruikt (de kubus mal) blijven er dan geen witte resten achter? Ik heb nl geurblokjes gemaakt vorig jaar en mn mal werd nooit meer goed schoon…. zou het zo zonde vinden als ik dit ook zou hebben nu….

  Groetjes!
  Monique

  • 10 september 2012 / 11:09

   Beste Monique,
   Heb je je mal al eens in de vaatwasser geprobeerd? Ik heb dat eerlijk gezegd nog nooit gehad, die siliconen mallen zijn juist zo fijn weer schoon te maken. En nee nu ook geen witte aanslag. Overigens gebruik ik wel siliconenspray voor het gieten van de kaarsen anders wil de kaars er zo lastig uit.

   Groetjes,
   Esther

 2. Margaret
  17 oktober 2014 / 08:47

  Je kunt i.p.v. potloden, ook schilderstape gebruiken als steuntje voor de lonten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Close Me
Looking for Something?
Search:
Post Categories: