Geurkaarsen met een motiefje: Hoe maak je ze zelf?

Geurkaarsen met een motiefje: Hoe maak je ze zelf?

Een paar weken terug zijn wij met een nieuwe techniek begonnen om het kaarsen maken nóg leuker te maken en je kaarsen een nog mooiere uitstraling te geven. Toen wij de eerste foto’s op Facebook plaatsten hiervan hebben we ontzettend veel leuke reacties gekregen van kaarsenmakers die deze techniek graag eens uitgelegd wilden hebben in een blog. Nou vandaag worden jullie op je wenken bediend!

In deze blog leggen we je stap voor stap uit hoe je met een siliconen kaarsen mat je kaarsen een prachtige uitstraling geeft.

Wat heb je nodig?

Voor 1 ronde kaars van 350 gram

Aan de slag!

Stap 1: We gaan eerst wat voorbereidend werk doen. Snijd de siliconen mat met een scherp mesje langs een liniaal op 23,3 cm x 10 cm (als je matje hoog genoeg is. Sommige matjes zijn wat lager houdt dan de hoogte van het matje aan. Probeer zo te snijden dat je patroontje doorloopt. Soms ontkom je er niet aan dat je een naadje krijgt omdat het gewoon niet zo uitkomt met snijden. Zorg er wel voor dat alle kanten recht gesneden zijn.

Kaarsen-met-motiefjes-02

Kaarsen-met-motiefjes-03

Kaarsen-met-motiefjes-04

Stap 2: Spuit nu je aluminium gietvorm aan de binnenkant in met siliconenspray.

Stap 3: Nu komt eigenlijk het lastigste van deze kaarsen maken: de siliconen mat in de gietvorm doen. Vouw de mat in de vorm tegen de kanten aan. Duw de zijkanten tegen elkaar aan zodat een naadloos randje ontstaat. Het is echt heel belangrijk dat ze strak tegen elkaar aan zitten anders kan er wax tussen komen en dan komt de mat los van de mal en is je kaars mislukt.

Zorg ervoor dat je matje echt tot op de bodem komt. Gebruik je een matje met een motiefje dat een boven- en onderkant heeft? Let dan even op dat je de bovenkant naar beneden toe doet. Wanneer je je kaars uit de gietvorm haalt is namelijk de bodem juist de bovenkant van je kaars.

Door de siliconenspray kun je je matje gemakkelijk bewegen in de vorm. Neem hier echt rustig de tijd voor want als het hier al misgaat zal je uiteindelijke kaars ook mislukken. Het is even een secuur werkje.

Kaarsen-met-motiefjes-05

Kaarsen-met-motiefjes-06

Kaarsen-met-motiefjes-07

Kaarsen-met-motiefjes-08

Stap 4: Spuit nu de mat aan de binnenkant van de gietvorm in met siliconenspray en de bodem van de gietvorm ook nog eens.

Kaarsen-met-motiefjes-09

Stap 5: Knip circa 17cm lont af van de Wedo Eco 12 lont. Stek het lontje door het gaatje van onderaf en trek het lontje door je vorm. Zet nu ongeveer 1cm vast met een beetje blu tack. Druk de Blu tack heel goed vast en duw het goed rond het lontje zodat er geen wax kan lekken strakjes.

Kaarsen-met-motiefjes-10

Kaarsen-met-motiefjes-11

Kaarsen-met-motiefjes-12

Stap 6: Draai nu je vorm om en haal je lontje door het centreer kruis heen en zet deze als volgt vast:

Kaarsen-met-motiefjes-13

Kaarsen-met-motiefjes-14

Stap 7: Weeg nu circa 350 gram pillar wax af en smelt dit in ongeveer 5 á 6 minuten op 800 watt in een magnetronveilige pyrex maatbeker in de magnetron. Is de wax nog niet helemaal gesmolten? Vervolg dan met steeds 30 seconden op 800 watt. (uiteraard kun je de wax ook au-bain-marie smelten, net wat jij prettig vindt)

Kaarsen-met-motiefjes-15

Stap 8: Weeg nu 29 gram geurolie lavendel af.

Kaarsen-met-motiefjes-16

Stap 9: Wanneer je wax volledig gesmolten is rasp je met een mesje wat kleurstof af van het wax kleurblokje. Roer dit met een mini garde of lepel heel goed door totdat de kleurstof volledig is opgenomen door de wax.

Kaarsen-met-motiefjes-17

Kaarsen-met-motiefjes-18

Kaarsen-met-motiefjes-19

Stap 10: Voeg nu de geurolie toe en roer ook dit weer heel goed door zodat het goed door de wax opgenomen kan worden.

Kaarsen-met-motiefjes-20

Stap 11: De ideale giet temperatuur van de EcoSoya Pillar wax ligt tussen de 60°C en 65°C. Laat dus nu je wax afkoelen tot het rond de 60°C ligt.

Kaarsen-met-motiefjes-21

Stap 12: Als je wax op de juiste giet temperatuur is kun je de wax in de gietvorm gieten. Giet de vorm niet helemaal vol maar laat ongeveer 5mm tot boven open. Bewaar de wax die je over hebt. Die hebben we later nog nodig.

Kaarsen-met-motiefjes-22

Stap 13: Na ongeveer een uurtje of twee zul je zien dat je kaars al aardig aan het uitharden is. Ziet je kaars er zoals hieronder uit? Haal dan voorzichtig het lontkruis weg en knip je lontje dichtbij de wax af met een scherpe schaar.

 

Kaarsen-met-motiefjes-24

Kaarsen-met-motiefjes-25

Stap 14: Smelt opnieuw de wax die je over had. Giet vervolgens de mal nu tot de rand vol. (denk aan de 60°C temperatuur!) Zo krijg je straks een hele mooie gladde onderkant in plaats van een kontje van het lontje.

Kaarsen-met-motiefjes-26

Kaarsen-met-motiefjes-27

Stap 15: Laat de kaars nu helemaal uitharden en afkoelen. Je kunt dat gewoon op kamertemperatuur doen of even een half uurtje in de koelkast zetten.

Stap 16: Wanneer je kaars helemaal uitgehard en afgekoeld is kun je de blu tack van de vorm afhalen.

Kaarsen-met-motiefjes-28

Kaarsen-met-motiefjes-29

Stap 17: Wanneer je kaars goed afgekoeld is glijdt de mat er vaak al vanzelf uit. Is dit niet het geval tik dan zachtjes met de muis van je hand tegen de zijkant van de mal totdat de mal eruit glijdt.

Stap 18: Verwijder nu heel voorzichtig de mat van de kaars. En is je kaars gelukt?

Kaarsen-met-motiefjes-30

Stap 19: Je kaars is nu klaar om neer te zetten. Ruik je de heerlijke lavendel geur? Wij raden aan je kaars nog een paar daagjes uit te laten harden eer je de kaars gaat aansteken en opbranden.Kaarsen-met-motiefjes-31

Volg:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Close Me
Looking for Something?
Search:
Post Categories: