Goud & Zilver

Goud & Zilver

De decembermaand staat voor de deur. De maand vol zilver, goud en champagne. Wij hebben al die feestvreugde in één zeep samengebracht. Een heerlijke zeep om kado te geven voor bijvoorbeeld de jaarwisseling. Wij gebruikten een leuke, simpele en goedkope techniek om een diagonale lijn te krijgen. De zeep is gemaakt met onze nieuwe mica’s en gegeurd met Champagne geurolie. In één woord: HEERLIJK!

Wat heb je nodig:

Voor je begint

WAARSCHUWING VOORAF: Heb je nog niet eerder Cold Process zeep gemaakt? Zorg ervoor dat je jezelf dan heel goed voorlicht. Lees eerst zoveel mogelijk over het maken van CP zeep en lees ook vooral onze SoapBlog over veiligheid. Ga voorzichtig en veilig te werk. Draag altijd rubber handschoenen, een schort en een veiligheidsbril en liefst een trui met lange mouwen.

Aan de slag!

Maak eerst je loog. Weeg hiervoor je water af en voeg de sodium hydroxide toe. Ik doe dit altijd buiten in de tuin zodat je geen last hebt van de eventuele dampen. Roer dit goed door en laat het afkoelen. ook dat is lekker makkelijk buiten, zeker ’s winters!

Weeg al je olieën en boters af en verwarm de abrikozenpit olie, de castor olie, de palm olie en de olijfolie even in de magnetron. Ongeveer 2 á 3 minuutjes op 750 watt. Is de palmolie nog niet helemaal gesmolten? Zet deze dan nog eventjes een minuutje terug.

Als alles warm en gesmolten is doe je het in een grote (beslag)kom.

Goud-Zilver-Champagne-02

Voeg nu alle harde olie toe zoals de kokosnoot olie en de shea butter:

Goud-Zilver-Champagne-04

Roer dit nu met een garde of lepel door. Laat de harde boters en olie langzaam smelten in je warme olie.

Ondertussen gaan we de kleurstof maken. Doe een scheutje Zoete Amandel Olie in twee bakjes. Doe hier de mica’s bij en roer dit met een minigarde goed door.

Goud-Zilver-Champagne-05

Vervolgens pak je je houten verticale zeepmal. Meet de diagonaal op en snijd op dezelfde grote een stuk karton uit. Beplak deze volledig met plakband zodat het goed beschermd is tegen de zeep.

Goud-Zilver-Champagne-06

Zet het karton als volgt in je mal:

Goud-Zilver-Champagne-07

In de tussentijd zijn je harde boters en olieën als het goed is ook allemaal volledig gesmolten:

Goud-Zilver-Champagne-08

Haal nu je loog naar binnen, tenminste als je het buiten hebt laten afkoelen. Ik vind het prettig om met niet te warme olie en loog te werken. Mijn olie zit meestal zo rond de 35 á 40 graden Celsius. Mijn loog meestal rond de 40 á 45 graden.

Voeg nu, als alles op de juiste temperatuur is, de loog bij je olie en roer het tegelijkertijd langzaam door met een garde:

Goud-Zilver-Champagne-09

Breng vervolgens alles met de staafmixer tot een lichte trace. Een lichte trace is dat je zeepmengsel goed vermengd is maar dat het nog wel zo vloeibaar is als ongeveer melk.

Goud-Zilver-Champagne-10

Vervolgens verdeel je je zeepmengsel over twee maatbekers:

Goud-Zilver-Champagne-11

Aan de ene maatbeker voeg je de goud kleurstof toe en aan de andere de zwarte kleurstof en roert dit met een garde goed door. Gebruik daarna heel even kort je staafmixer om het goed door de zeep heen te krijgen. Niet te lang hoor!

Goud-Zilver-Champagne-12

Voeg nu de geurolie erbij. In elke maatbeker de helft. Roer dit zachtjes door met een garde. Niet kloppen! Gewoon zachtjes erdoor roeren.

Giet nu om en om de zeepmengsels in de mal elke kleur aan één kant van je karton en houdt je kartonnetje beet tijdens het gieten! Anders komt het omhoog.

Ik heb hier helaas geen foto’s van want én schenken én het kartonnetje beethouden én een foto maken lukte echt niet met twee handen…

Goud-Zilver-Champagne-13

Als je mal, zoals hierboven, vol zit dan kun je heel langzaam en voorzichtig het kartonnetje omhoog trekken en eruit halen.

Laat vervolgens de zeep minstens 24 uur uitharden. Wat ik overigens wel altijd doe is na een uurtje of twaalf de schroefjes van de mal losmaken en de zeep(met liners) alvast uit de houten zeepmal halen. Min ervaring is dat het verwijderen van de liners de volgende ochtend dan wat makkelijker gaat.

Als de zeep volledig uitgehard en uit de mal gehaald is kun je het met een zeepsnijder, of met een scherp mes, in gelijke stukken snijden.

Laat nu de zeep voor 4 tot 6 weken rijpen. Daarna is de zeep klaar voor gebruik! Je zult versteld staan van de lekkere bubbels die deze zeep geeft!!

En dan….

Prachtige goud & zilver kleurige zeep met een heerlijke champagne geur!

Prachtige goud & zilver kleurige zeep met een heerlijke champagne geur!

Veel zeepplezier en…. alle ingrediënten voor deze zeep vind je uiteraard op www.youwish.nl!

Volg:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Close Me
Looking for Something?
Search:
Post Categories: