Heerlijke babyzeep [speciaal voor Stijn]

Heerlijke babyzeep [speciaal voor Stijn]

Babyzeep

Afgelopen zaterdag, 23 februari, ben ik de trotse tante van Stijn geworden. Stijn is 5 weekjes te vroeg geboren en is geboren met een middenrif hernia. Dat betekent dat zijn orgaantjes in de borstkas zaten. Inmiddels is het paar dagen oude manneke geopereerd en gaat het naar omstandigheden echt goed met hem. Voorlopig moet hij natuurlijk aansterken en revalideren maar het is een sterk mannetje gebleken.

Ter gelegenheid van zijn geboorte heb ik een heerlijk recept geschreven voor een echte milde babyzeep. De geur Baby Huggies maakt deze zeep helemaal compleet.

Wat heb je nodig?

Voor een zeep ‘cake’ van circa 1100 gram:

Voor je begint

WAARSCHUWING VOORAF: Heb je nog niet eerder Cold Process zeep gemaakt? Zorg ervoor dat je jezelf dan heel goed voorlicht. Lees eerst zoveel mogelijk over het maken van CP zeep en lees ook vooral onze SoapBlog over veiligheid. Ga voorzichtig en veilig te werk. Draag altijd rubber handschoenen, een schort en een veiligheidsbril en liefst een trui met lange mouwen.

Olijfolie zeep

We maken vandaag een olijfolie zeep. 100% olijfolie zeep ben ik geen fan van, dat wordt zo slijmerig en zacht en het schuimt nauwelijks. Daarom voegen wij er wat kokosnootolie en palmolie aan toe. Dat zorgt voor een heerlijk zacht schuim en een mooi solide stuk zeep dat toch de voordelen van de hoge dosis olijfolie behoudt. We gebruiken in deze zeep minder geurolie dan we normaal doen. Dit heb ik express gedaan omdat het hier zeep voor een babyhuidje betreft. Je kunt ook besluiten helemaal geen geur toe te voegen.

De kleurstof die we gebruiken is een natuurlijke witmaker, we gebruiken voor 1100 gram slechts 1 eetlepel. Deze zeep is dus echt veilig voor de hele kleintjes onder ons.

Aan de slag!

Maak allereerst je loog door de Sodium Hydroxide bij het gedestilleerd water te voegen en goed te roeren. Ik maak mijn loog altijd buiten zodat het daar mooi kan afkoelen en ik geen last van de eventueel vrijkomende dampen heb.

Sodium Hydroxide

Weeg vervolgens alle andere ingrediënten en zet deze klaar. Warm de olijfolie en de palmolie op in de magnetron. Drie á vier minuutjes op 750-1000 watt. Doe de warme olie in een (beslag)kom en voeg de harde kokosnootolie toe. Roer dit net zo lang zachtjes met een garde totdat de kokosnootolie helemaal gesmolten is.

Kokosnootolie

Laat de olie en de loog afkoelen tot tussen de 55 en 45 graden Celsius. Wanneer de loog is afgekoeld doe je er een eetlepel Titanium Dioxide in en roert dit goed door. Dit doen we door de loog omdat de Titanium Dioxide oplosbaar is in water en zo beter opgelost wordt. Anders krijg je misschien klontjes en dat willen we niet!

Titanium Dioxide

Als zowel de loog en de olie op de juiste temperatuur is voeg je de loog langzaam toe aan je olie en roert zachtjes met de garde.

Loog bij de olie

Vervolgens breng je het mengsel met je staafmixer tot trace. Om je een idee van de dikte te geven: ongeveer zoals vla.

Staafmixer

babyzeep-06

Voeg vervolgens de geurolie toe en roer dit zachtjes door met een garde. De Baby Huggies geurolie is perfect om mee te werken en zorgt niet voor versnelling van tracen.

babyzeep-07

babyzeep-08

Nu giet je het zeepmengsel in de mal:

babyzeep-09

Strijk de bovenkant mooi glad met een spatel.

babyzeep-10

Laat de zeep uitharden voor tenminste 24 uur. Het kan zijn dat de zeep ook dan nog te zacht is om uit de mal te halen, wacht dan nog 12 uur. Daarna kun je de zeep snijden en eventueel voorzien van een leuke stempel. Laat vervolgens de zeep 6 weken rijpen. Na die zes weken is de zeep een perfecte milde babyzeep. Leuk als kraamkadootje. Stijn krijgt er in elk geval eentje van zijn trotse tante!

En dan….

Met een leuke babystempel hebben wij de zeep nog wat extra's gegeven. Cute he?!

Met een leuke babystempel hebben wij de zeep nog wat extra’s gegeven. Cute he?!

Volg:

18 Reacties

 1. Linda
  27 februari 2013 / 19:11

  Super leuk!! enne tante Esther van harte met lieve kleine Stijn

 2. Marjojans
  28 februari 2013 / 09:02

  Van harte gefeliciteerd Tante. Ik hoop dat t mannetje snel lekker aangesterkt is!gr marjo

 3. Melanie
  13 mei 2013 / 20:13

  Klinkt helemaal super, maar toen ik dit recept door de calculator haalde zag ik dat hij extreem “cleansing” is, dat lijkt me niet “mild”. Verder komt ik dan op andere loog en water hoeveelheden. Welke loog concentratie stel je in? Hoeveel procent overvet je hem?
  Ik wil graag een hele milde verzorgende zeep maken en ben op zoek naar het ideale recept. Kun je me helpen? Groetjes!

 4. 13 mei 2013 / 20:41

  Welke loog calculator gebruik je? Dit is echt een zeer geschikte zeep voor Baby’s.

 5. Wilma
  9 juli 2013 / 18:18

  Hallo Esther,

  De zeep is goed gelukt. Ligt nu te verzepen voor mijn twee kleinkinderen die eind volgende maand geboren gaan worden. Hoelang moet ik nu wachten met het inpakken van de zeep? Moet de zeep kunnen ‘ademen’?

  • 9 juli 2013 / 18:29

   Beste Wilma,
   Je kunt de zeep verpakken als de zeep zes weken heeft gerijpt. Het maakt da niet uit in welke verpakking je het verpakt. Dat kan in vloeipapier, of plastic, of een doosje. Je vindt er heel veel bij ons in de shop!
   ~Esther

 6. Wilma
  9 juli 2013 / 21:01

  Hallo Esther,

  Dank je wel voor je snelle antwoord. Toch is het me nog niet helemaal duidelijk.
  Laat je de zeepplakken dan al die zes weken gewoon ‘open en bloot’ liggen of leg je er toch iets overheen/ omheen tegen o.a. stof/vuil?
  Gaat de geur niet weg als je de plakken niet verpakt?

  • 10 juli 2013 / 07:20

   Hai Wilma,
   Ja het is de bedoeling dat je ze onbedekt laat staan. Niet afdekken of iets dergelijks. Het beste zet je ze op een plek waar je niet bij hoeft. Ik heb een plekje op zolder ervoor gemaakt.

   Nee hoor de geur blijft helemaal goed, als je tenminste een voor CP geschikte geur hebt gebruikt.

   Gr. Esther

 7. Merel
  17 november 2013 / 13:26

  Hoi,

  Maak je dan ook gebruik van een overvetter? Veel mensen doen 5% overvet. Ik zie dat je na de trace geen extra olie erbij in doet. Behalve de geurolie. Kan geurolie ook als overvetter gebruikt worden?

  • 17 november 2013 / 14:19

   Beste Merel,
   In dit recept is al rekening gehouden met 4% overvetting.

   Gr. Esther

 8. Merel
  18 november 2013 / 20:12

  Begrijp ik het dan goed dat niet alle olie verzeept waardoor je dat verzorgende effect krijgt. Dat effect is dan de overzetter?

 9. 19 november 2013 / 08:14

  Hai Merel,
  Om heel eerlijk te zijn heb ik geen idee waar je het over hebt….

 10. Serina
  7 juli 2015 / 14:08

  Hoi Esther
  Hoe kom ik aan titanium dioxide?
  Groet, Serina

 11. 8 december 2016 / 07:43

  Goede middag allemaal

  Ik ben een startende zeepmaker, en wou een lekkere zeel maken voor een geboorte. Uit veiligheid kontroleer ik van verschillende recepten de loog hoeveelheid, en dat komt nooit overeen met de opgegeven getallen in de recepten!
  vb.: recept voor het kindje Stijn:
  600 gr olijfolie 0.134 = 80.4
  200 gr cocosnootolie 0.190 = 38
  200gr. palmolie 0.141 = 28.2

  Totaal loog 137.56 maar mijn berekening geeft aan 146.6.

  Wat doe ik verkeerd??
  Hartelijk dank voor de hulp.

  • 8 december 2016 / 08:26

   Beste Luc, welke loogcalculator gebruikt om de loog te berekenen?

  • Elke
   5 augustus 2020 / 22:01

   Beste Luc,

   Je doet niets verkeerd, je moet enkel nog rekening houden met het percentage superfatting of overzetting. Als dat 5% zou zijn moet je jouw 146.6 nog vermenigvuldigen met 0.95 en dan ben je er (bijna 🙂 ).

   Mvg,

   Elke

   • Elke
    5 augustus 2020 / 22:02

    overvetting dus…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Close Me
Looking for Something?
Search:
Post Categories: