Lavendel waxkaars in een blikje

Lavendel waxkaars in een blikje

Langzaamaan beginnen de avonden weer langer te worden. Het wordt weer vroeger donker en we gaan heel langzaam richting herfst. Ik kreeg langzaamaan ook weer zin om ’s avonds een kaarsje aan te steken. En wat is er nu leuker dan je eigen kaarsen te maken? De kleur die jij mooi vindt, de geur die jij lekker vindt, helemaal goed!

Vanaf nu kun je alle ingrediënten om zelf kaarsen te maken aanschaffen in onze webwinkel. Van hoogwaardige waxen tot lontjes, je vindt het allemaal!

Om je te laten kennismaken met het kaarsen maken hier alvast een leuk, gemakkelijk recept voor een prachtige waxkaars in een leuk blikje. Leuk om kado te geven of om bijvoorbeeld een paar op een rijtje te zetten. Ik kan je in elk geval verzekeren dat je er lang plezier van hebt want ze branden echt lang!

Wat heb je nodig?

Per 1 kaars in een blikje:

Aan de slag!

Rasp met een kaasrasp wat van het kleurblokje af. Je hebt slechts weinig kleurstof nodig om je wax een mooie diepe kleur te geven. Wanneer de wax nog vloeibaar is ziet de kleur er heel anders uit dan na het uitharden. [foto 1]

Foto 1: Rasp wat kleurstof van het kleurblokje

Wil je direct weten wat voor kleur je wax heeft als het uitgehard is? Leg dan een mes in de vriezer. Als het mes goedkoud is houdt je het even in de hete wax. De wax zal direct stollen op het mes en je ziet dan ook direct wat voor kleur de kaars uiteindelijk zal krijgen.

Smelt de wax in een glazen maatbeker. Zorg ervoor dat dit een hittebestendige pyrex maatbeker is. deze zijn bij bijna elke huishoudzaak te verkrijgen. Dit is nodig omdat de wax door het hogere brandpunt heter wordt dan bijvoorbeeld zeep. Het zou dan kunnen gebeuren dat je maatbeker smelt of wanneer je een glazen gebruikt dat deze uit elkaar barst. En… dat willen we niet! [foto 2]

Foto 2: Gebruik altijd een pyrex hittebestendige maatbeker

Smelt de wax in de magnetron op bijvoorbeeld 300 watt en dat eerst 1 minuutje. Is de wax nog niet volledig gesmolten? Doe het dan nog eens een minuutje. Naar verloop van tijd zal blijken hoelang de wax in jouw magnetron ongeveer nodig heeft om te smelten. Als je de maatbeker eruit haalt denk er dan aan dat deze heet kan zijn. Haal de glazen maatbeker er met een ovenhandschoen uit.

Je kunt de wax ook au-bain-marie smelten zoals je ook met zeep kunt doen. Dit duurt alleen wat langer dan in de magnetron.

Als de wax volledig gesmolten is voeg je de geraspte kleurstof toe. roer dit goed door totdat alle kleurwax is opgelost in je wax.[foto 3]

Foto 3: Roer de kleurstof goed door, anders krijg je stippeltjes in je kaars

Voeg vervolgens de geurolie toe. Dit kun je het best wegen om de juiste verhouding te gebruiken. De juiste verhouding is 28 gram geurolie op 450 gram wax. Aangezien we hier minder wax gebruiken zullen we ongeveer 12,5 gram gebruiken. Roer ook dit weer door je wax heen. Goed roeren zodat de geur goed wordt opgenomen door de warme wax en om te voorkomen dat je geurolie op de bodem van je kaars terecht komt.

Pak nu je lontje en doop die even onder in de wax. Plaats nu je lontje in het midden van je blikje. Het is heel erg belangrijk dat deze écht in het midden komt van je blikje anders zal je kaars niet goed egaal opbranden. Later zullen we in andere blogs nog wat dieper in gaan op tips en trucs bij het maken van kaarsen. [foto 4]

Foto 4: Plaats je lontje in het midden van je blikje

Leg twee potloden of sateprikkers tegen de lontjes zodat deze goed blijven liggen als je de wax gegoten hebt.

Giet nu de wax in je blikje tot ongeveer het eerste randje. [foto 5]

Foto 5: wax gegoten en de lontjes nog mooi op zijn plaats.

Laat je blikjes nu voor zeker een half uur tot een uur onaangeroerd staan. Niet verschuiven of verzetten dan krijg je rimpels in de wax en dat zou zonde zijn. Als de waxkaars helemaal is uitgehard knip je het lontje af, ongeveer tot aan het randje van het blikje.

En dan…

.. heb je gewoon je zelfgemaakte, prachtige heerlijk ruikende geurkaars gemaakt!

Zoals je ziet hebben wij op het dekseltje een etiketje geplakt met onze bedrijfsnaam en de geur van de kaars. Deze etiketten kunt u vanaf nu ook bij ons bestellen. Binnenkort meer over wat u wel en niet op een etiket voor kaarsen moet zetten.

Na 24 uur is het veilig om je kaars aan te steken:

Veel plezier met je eigengemaakte kaars(en)!!

Volg:

9 Comments

 1. 19 augustus 2012 / 07:44

  Ziet er super uit.. Ik vrees dat ik dit natuurlijk ook een keertje moet proberen 😉

 2. Linda
  19 augustus 2012 / 13:11

  Zucht alweer zoiets leuks,:-) weer een verslaving op komst

  • 19 augustus 2012 / 13:15

   Ohjee nou dan zal ik maar niet vertellen wat ik afgelopen weekend getest heb want dat is ook al zooooo leuk! 🙂

   ~Esther

 3. Linda
  24 augustus 2012 / 13:06

  Nog even een vraagje 🙂 gaat er als ik het nu goed begrijp één flesje parfumolie in voor 1 kaars?

 4. Marga van Bregt
  7 februari 2013 / 10:33

  Indien je de Palm Stearinezuur wax wil gebruiken, heb je daar dan dezelfde hoeveelheid van nodig als de andere wax?

 5. tom
  31 juli 2013 / 20:50

  vraagje, mag je ook doucheolie gebruiken om zelf een geurkaars te maken? Ik ben gek van de geur sweet Sunrise uit het riruals gamma maar ik vind daar nergens geen geur olie van. bij rituals zelf hebben ze een doucheolie die dezelfde geur heeft. De kaars sweet Sunrise bestaat in het gamma van rituals maar is vrij duur. (18€ van 1 kaars). daarom zou ik ze liever zelf proberen maken. Kan iemand mij helpen of een tip geven? alvast bedankt.
  grts, tom

  • 1 augustus 2013 / 07:30

   Beste Tom,
   Nee helaas dat gaat niet. Het zal niet door de wax willen mengen en je weet ook niet hoe het zit met het vlampunt van die olie. Ik zou er niet mee experimenteren.

   Groetjes Esther

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Close Me
Looking for Something?
Search:
Post Categories: