Maak zelf je eigen gel luchtverfrissers!

Maak zelf je eigen gel luchtverfrissers!

Luchtverfrisser Zelf Maken

Ik kwam kort geleden een hartstikke leuk cadeau idee tegen op een Amerikaanse website. Een gel luchtverfrisser om zelf te maken. Zo leuk en zó simpel! In vijf minuutjes tijd heb je een kleurrijke luchtverfrisser gemaakt die helemaal naar jouw smaak is!

Het belang van zelf testen

Op een aantal Nederlandse blogs kwam ik hetzelfde recept tegen echter zag ik dat de Amerikaanse gewichten niet goed overgenomen waren. Het leek me dan ook goed om dit ‘doe het zelf’ projectje eerst maar eens zelf aan wat testen te onderwerpen. En wat ben ik blij dat ik dat gedaan heb! Er zijn echt wel een aantal cruciale dingetjes die ik tegen ben gekomen tijdens het testen. Hieronder het recept mét de valkuilen!

Wat heb je nodig?

Voor 2 grote of 6 kleine luchtverfrissers

Aan de slag!

Voor je begint leg je de gelatine blaadjes even te weken in een bakje koud water. Ongeveer 4 á 5 minuutjes. Wij gebruikten, na een aantal keer testen, uiteindelijk 5 blaadjes. Dat gaf later een mooie stevige gel. Bij 3 en 4 blaadjes vonden wij de structuur toch nog wat te waterig.

Ondertussen hebben we de glaasjes klaargezet om straks de nog vloeibare gel in te doen. Let op dat je ze ergens maakt waar ze 24 uur kunnen blijven staan.

Luchtverfrisser Zelf Maken

Wij gebruikten echte glaasjes omdat de kleurtjes dan extra goed tot hun recht komen.

Vervolgens doe je 220 gram water in een maatbeker of pannetje en brengt die aan de kook. Wij deden dat gewoon in de magnetron maar dat kan ook op het gas. Als het water kookt voeg je de (uitgeknepen) gelatine blaadjes toe en roert met een garde of lepel de gelatine goed door het hete water tot het helemaal is opgelost.

Zelf een luchtverfrisser maken

Als de gelatine volledig is opgelost voeg je het zout toe en de andere 220 gram koud water. Het zout is ervoor om schimmels in de gel te voorkomen. Roer alles goed door.

Luchtverfrisser zelf maken

Luchtverfrisser Zelf Maken

Roer alles goed door totdat alles opgelost is.

Zelf luchtverfrisser Maken

Zet dit nu even apart. Voeg vervolgens enkele druppels kleurstof op waterbasis toe. Hoeveel je gebruikt is eigenlijk afhankelijk van hoe intens je de kleur wilt hebben. Ik gebruikte ongeveer 5 druppels per glaasje.

luchtverfrisser-zelfmaken06

Vervolgens voeg je de etherische olie toe. Ik had op een blog gelezen dat je ook gewone geurolie kunt gebruiken maar bij mijn testen ging dit een beetje de mist in. Sommige geuren bleven later op de gel liggen, andere geuren, zoals Engelse Roos en kersenbloesem, zorgden voor oliedruppels op de gel (zie foto hieronder).

oliedruppels

De geurolie is oplosbaar in olie en niet of heel moeilijk in water vandaar deze oliedruppels. Op zich kan het geen kwaad. Het is alleen niet zo’n mooi gezicht. Je zou het kunnen gebruiken en dan een leuk stofje, jute, of organza eroverheen kunnen doen zodat je het niet meer ziet.

Maar etherische olie (ook wel essentiele olie genoemd) werkt prima! Lost prima op en geen oliedruppels op de gel verfrissers als de gel ‘hard’ is.

Doe, afhankelijk van de olie die je gebruikt 10 – 20 druppels in de glaasjes. Dat is voor de kleine glaasjes voldoende. In de grotere kun je tussen de 20 en 30 druppels gebruiken. let op dat de ene geur wat sterker en overheersender is dan de ander.

Update: na wat testen hebben we een oplosmiddel gevonden dat ervoor zorgt dat olie en water vermengd kunnen worden. Dit heet Polysorbaat 20. Doe evenveel polysorbaat 20 als geurolie of etherische olie in je glaasje. Je zult zien dat je géén oliedruppeltjes meer krijgt op de luchtverfrisser.

geur toevoegen

Voeg vervolgens de vloeibare gelatine toe. Roer vervolgens met een satéprikker de gelatine, kleurstof en etherische olie zachtjes door elkaar zodat het goed gemixt is.

luchtverfrisser-zelfmaken09

Zeg nou zelf, dat ziet er nu toch al super fleurig uit?!

Zeg nou zelf, dat ziet er nu toch al super fleurig uit?!

Vervolgens wacht je 24 uur tot de gelatine uitgehard is. Het wordt niet keihard maar een beetje gelatinepudding-achtig.

Je kunt de potjes heel leuk opleuken met jute of zoals wij gedaan hebben met een stukje organza-stof en een lintje en een hartjes.

De verfrissers gaan rond de vier tot zes weken mee.

Dit is toch een hartstikke leuk cadeau-idee?

Dit is toch een hartstikke leuk cadeau-idee?

Ik wens je veel plezier met het maken maar pas op: het is enorm verslavend!

Volg:

14 Comments

 1. Ingrid
  9 juni 2013 / 19:29

  Hoelang blijf je de geur ruiken?

 2. Gisella Aantjes
  24 juni 2013 / 11:00

  Hi, De gel is nu na zo’n 18 uur nog steeds waterig;-)Nou woon ik in UK en heb dus n ander merk gelatine.Kun je me aangeven hoeveel gram gelatine je hebt gebruikt?5 blaadjes is voor mij 50 gr (10gr p stuk dus)
  Verder volgens recept minus de Polysorbaat 20;-)

  • 24 juni 2013 / 11:27

   Beste Gisella, heb jij zakjes poeder gelatine? Zo ja dan zou je ongeveer 30 gram nodig hebben. Ik dacht dat het poeder veel sterker was. Mar het kan geen kwaad dus ik zou eens experimenteren en er gewoon iets meer gelatine in gebruiken.
   ~Esther

 3. Gina
  6 augustus 2013 / 18:23

  Heb het ook geprobeerd en geen Polysorbaat gebruikt. Dat werkt blijkbaar niet, want de mijne was na een week nog net water.

  • 6 augustus 2013 / 18:30

   Beste Gina,
   De Polysobaat is bedoelt om de olie en water met elkaar te mengen. Als het niet wil opstijven dan heb je te weinig gelatine gebruikt. Je mag best een velletje meer gebruiken hoor, zeker omdat je het toch niet hoeft op te eten 😉

   Groetjes Esther

 4. Ilse
  13 augustus 2013 / 22:33

  Hoi, waar kan je polysobaat kopen?

 5. Yoni
  22 september 2013 / 08:50

  wat heb ik spijt dat ik die dure etherische olie gebruikt heb, hier zit ik dan met m’n geurwater …

  6 blaadjes gelatine, iets minder water en nog geen gel …
  volgens mij klopt er toch ergens iets niet in het recept

  • 22 september 2013 / 09:03

   Beste Yoni, vrees toch dat je iets niet goed doet hoor. Ik heb er al zoveel gemaakt! Je moet de luchtverfrisser wel laten staan he ongeveer 24 uur. Dan pas is het ‘water’ echt gel geworden. En ik zou echt het recept volledig volgen, niet minder water gaan gebruiken, ook niet meer geurolie/etherische olie.

   Groetjes Esther

 6. Yoni
  22 september 2013 / 09:22

  nu spreek je jezelf wel tegen, 1 van de vorige bezoekers raad je aan om meer gelatine te gebruiken (hetzelfde dus als minder water): “Als het niet wil opstijven dan heb je te weinig gelatine gebruikt. Je mag best een velletje meer gebruiken hoor, zeker omdat je het toch niet hoeft op te eten”
  verder heb ik het recept gevolgd met uitzondering van het polysorbaat

 7. 22 september 2013 / 09:28

  Misschien komt het doordat je geen polysorbaat hebt gebruikt. Lijkt het misschien alsof het vloeibaar is omdat er geurolie bovenop ligt. Hoelang heb je het laten opstijven?

  Ik wilde je alleen maar aanraden even echt het recept te volgen. Zoals ik al eerder zei ik maak ze zo vaak en heb echt gene problemen en ik weet dat meer mensen ze zonder problemen gemaakt hebben kijk maar op onze Facebookpagina, volgens hetzelfde recept.

  Gr. Esther

 8. Yoni
  13 oktober 2013 / 19:55

  sorry voor de late reactie!
  het had toen +- 24u opgesteven,de etherische! olie lag er niet op
  24 uur later waren ze echter wel ongeveer opgesteven
  heb 2 verschillende geurtjes gemaakt:
  -de ene munt en eucalyptus: zijn redelijk mooi opgesteven, maar ondertussen wel beschimmeld :s
  – de andere patchoeli en ceder: deze zien eruit als fluim :s iets te blubberig gebleven en de bruinige etherische olie zit erdoor gemengd in kleine belletjes (heb bij beide gen kleurstof gebruikt), maar ze zijn wel nog schimmelvrij

  besluit : ik hou het bij een oliebrandertje in huis en ’n zeepje in de kast
  (weer een extra motivatie om zelf zeep te gaan maken 😀 )

 9. Melissa
  19 oktober 2016 / 07:42

  Kun je ook iets anders gebruiken dan gelatine?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Close Me
Looking for Something?
Search:
Post Categories: