Sandelhout & Avocado Zeep [+gekleurde stempel]

Sandelhout & Avocado Zeep [+gekleurde stempel]

Sandelhout-zeep-01

Vandaag een recept van een heerlijke naar sandelhout geurende ambachtelijke zeep. In de zeep is zowel avocado olie als avocado boter verwerkt. Daarnaast laten we jullie zien hoe je met een prachtige gekleurde stempel net even een beetje meer aan je zeep geeft.

Wat heb je nodig?

Voor 1 zeepcake van circa 1555 gram (circa 16 stukken zeep)

Voor je verdergaat!

WAARSCHUWING VOORAF: Heb je nog niet eerder Cold Process zeep gemaakt? Zorg ervoor dat je jezelf dan eerst heel goed voorlicht. Lees eerst zoveel mogelijk over het maken van CP zeep en lees ook vooral onze SoapBlog over veiligheid. Ga voorzichtig en veilig te werk. Draag altijd rubber handschoenen, een schort en een veiligheidsbril en liefst een trui met lange mouwen.

Aan de slag!

Doe alle harde en vloeibare olie (op kamertemperatuur) in een grote kom.

Sandelhout-zeep-02

Maak vervolgens je loog aan door de benodigde sodium hydroxide bij het gedestilleerde water te doen (let op: NOOIT andersom!). Roer dit goed door totdat het water weer helder is.

Voeg nu het loog direct bij de olie en boter. Door de warmte van de loog zullen de harde boter en olie smelten en je vloeibare olie zal langzaam opw3armen.

Sandelhout-zeep-03

Roer nu het mengsel af en toe even door totdat het helemaal gesmolten is.

Sandelhout-zeep-04

Maak ondertussen je kleurstof aan door wat canola olie in een bakje te doen en hier het mica poeder bij te doen. Klop dit met een mini garde goed door elkaar zodat er ene gelijkmatig mengsel ontstaat.

Wanneer het zeepmengsel helemaal gesmolten is gaan we het mengsel naar een lichte tot middelmatige trace brengen met de staafmixer.

Sandelhout-zeep-06

Verdeel nu de zeep over 2 maatbekers en de grote kom. Zorg ervoor dat de helft in de grote kom blijft en de andere heflt wordt verdeelt over de twee maatbekers zoals hieronder.

Sandelhout-zeep-07

Voeg nu in alledrie de gedeeltes de geurolie toe, ook weer gelijk verdeelt.

Zorg ervoor dat de witte zeep een wat dikkere trace heeft zodat het later je tweede laag kan houden. Mocht het nog te dun zijn gebruik dan nog even heel kort de staafmixer. Schenk nu de witte zeep in de mal en vul de mal tot circa 2/3 van de mal.

Sandelhout-zeep-08

Schenk nu de beide maatbekers bij elkaar. Mocht je nog wat witte zeep over hebben dan kun je dat er ook bij schenken. Roer heel langzaam en zachtjes met een garde erdoorheen zodat je een ‘in the pot’ swirl krijgt. En giet het bruin gemêleerde zeepmengsel op de witte zeep.

Sandelhout-zeep-09

Neem nu een satéprikkertje en steek deze 0,5 mm in de zeep en ga golvend van boven naar beneden en van links naar rechts zodat je een mooi patroontje krijgt.

Sandelhout-zeep-10

Laat nu de zeep minstens 24 uur uitharden.

Wanneer de zeep hard genoeg is haal je hem uit de mal en kun je hem snijden.

Laat vervolgens de zeep even een paar uurtjes extra uitharden en dan gaan we de zeep stempelen.

Doe een beetje ijskoffie micapoeder op een A4 papiertje zoals hieronder. Zorg ervoor dat het geen bergje wordt maar een plat laagje.

Sandelhout-zeep-11

Dep nu zachtjes je stempel in de mica, niet te diep! En niet té veel. Klop voor de zekerheid je stempel voor het stempelen even af.

Sandelhout-zeep-12

Druk nu voorzichtig de stempel op de gewenste plek in de zeep.

Sandelhout-zeep-13

Haal vervolgens je stempel er weer voorzichtig uit.

Sandelhout-zeep-14

Wanneer er toch wat mica rondom de stempel is gekomen kun je dit met een keukenrol papiertje en wat alcohol zo weghalen.

Laat je zeep 6 weken rijpen.

En dan…

Sandelhout-zeep-15

…klaar is je zeep!

Volg:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Close Me
Looking for Something?
Search:
Post Categories: