Typisch Hollands [1]: Koninginnedag Zeep

Typisch Hollands [1]: Koninginnedag Zeep

In onze serie ‘Typisch Hollands’ vandaag deel 1; Koninginnedag zeep. YouWish schrijft een aantal blogs die helemaal in het teken staan van typisch Hollandse feestdagen. Er staan er weer een aantal voor de deur zoals Koninginnedag, Bevrijdingsdag, het EK niet te vergeten… Daaromheen hebben wij leuke toepasselijke zeep gemaakt die wij de komende tijd zullen plaatsen en uiteraard hoe ze gemaakt zijn! Veel plezier!

Vandaag startten we de serie met Koniginnedag zeep. Wat is er nu leuker om je zelfgemaakte zeep te verkopen op de vrijmarkt? Met deze typisch Hollandse zeep scoor je zeker!

Wat heb je nodig

Voor circa 9 á 10 zepen:

Aan de slag!

Omdat we de Nederlandse vlag willen maken en we de drie verschillende kleuren ongeveer gelijk willen hebben, hebben we vooraf even de mal in drie gelijke stukjes verdeeld en daar een streepje gezet. Dit is handig tijdens het gieten zodat je precies ziet tot hoever je moet gieten. [foto]

Foto 1

Smelt eerst 500 gram LCP Transparant. Dit kan in ca. 5 minuten in de magnetron op 500 watt. (maar dat mag uiteraard ook au-bain-marie). Als de zeep gesmolten is kleurt u deze, met de pigmentkleurstof rood. Geur de zeep met de zomerliefde geurolie. Giet deze als eerste laag, tot aan het eerste streepje, in de siliconen mal en spuit deze na met wat alcohol. [foto 2, 3 en 4]

Foto 2

 

Foto 3

Foto 4

Laat deze laag uitharden. Wanneer deze is uitgehard, of in elk geval een stevig bovenlaagje heeft, smelt je ca. 500 gram witte LCP zeep. Wij hebben voor LCP zeep gekozen omdat deze gewoon echt niet zweet en een prachtige harde zeep geeft. Ideaal ook om op de vrijmarkt te verkopen. Wanneer de zeep gesmolten is kleur deze dan met de super wit parelmoer micapoeder. Geur vervolgens de zeep wederom met de zomerliefde geur.

Laat vervolgens de zeep afkoelen tot rond de 50 graden. Wanneer de zeep is afgekoeld sprayt u nogmaals een beetje alcohol over de eerdere, rode, laag. Vervolgens giet u de witte zeep over de rode laag tot aan het tweede streepje op uw mal. Spuit vervolgens wederom een beetje alcohol, nu over de witte zeep. Dit is om de belletjes te laten verdwijnen en de hechting tussen de lagen te bevorderen. [foto 5, 6 en 7]

Foto 5

 

Foto 6

 

Foto 7

Voor de laatste, blauwe, laag smelt u ca. 500 gram LCP transparant. U kleurt dit met de vloeibare kleurstof blauw en geurt dit weer met Zomerliefde geurolie. Laat ook nu de zeep weer afkoelen tot rond de 50 graden. Als de zeep afgekoeld is spuit u eerst nog wat alcohol op de witte laag zeep. Daarna kunt u de blauwe zeep op de witte laag gieten. Spuit ook daarna weer een beetje alcohol over de blauwe zeep zodat deze mooi glad opdroogt. [foto 8 en 9]

Foto 8

 

Foto 9

Laat nu de zeep uitharden. Wij maakten de zeep ’s avonds en hebben deze pas de volgende ochtend uit de mal gehaald.

En dan is het tijd om de zeep uit de mal te halen:

Foto 10

En dan kun je de zeep vervolgens snijden. Wij gebruikten een ribbelsnijder. De verdere afwerking kun je natuurlijk op zoveel verschillende manieren doen. Wij pakten de zeep in transparant folie in en plakten er een transparant etiketje op. Daarnaast een oranje lintje met een kroontje eraan.

Het eindresultaat: Een prachtige Koninginnedag zeep die prima zal verkopen!!

NB: Uiteraard kun je ook andere kleuren gebruiken denk er alleen om dat je non-bleeding kleuren gebruikt. Een lijst met non-bleeding kleuren vind je hier.

Veel plezier en plaats gerust foto’s van jouw creaties op onze Facebookpagina: http://www.facebook.com/YouWishZeep

Volg:

4 Comments

 1. jeanine
  6 mei 2012 / 05:37

  Super leuk idee 🙂

 2. Chantal
  17 september 2015 / 11:09

  Maar mag ik het dan zomaar verkopen? Ik zie zoveel strenge regels om zeep te mogen verkopen. Mag gietzeep dan wel zo verkocht worden zonder certificaat?

  • Jolien
   10 september 2019 / 19:41

   Hier ben ik ook benieuw naar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Close Me
Looking for Something?
Search:
Post Categories: