Uitgelicht: Castor Olie

Uitgelicht: Castor Olie

Castor olie, of ricinusolie, is een uiterst unieke dragende olie. Het heeft een dikke, stroperige textuur en een lichte geur.

Bij gebruik in ambachtelijke zeep zorgt het voor lekker veel schuim en staat het bekend om zijn reinigende eigenschappen. Vanwege het schuimende vermogen is het een veelgebruikt ingrediënt in andere zeepproducten zoals bad melts. Het zorgt er ook voor dat lipbalsem beter smeert en voegt ook glans aan lipproducten toe.

Castor olie wordt gewonnen uit de zaden van de ricinusolieplant. De zaden worden geperst om de olie erin te extraheren. Het heeft een uniek vetzuurprofiel, met 85-95 procent ricinoleaïnezuur, 2-6 procent oliezuur en 1-5 procent linolzuur.

Naast bad- en schoonheidsproducten wordt castor olie ook in levensmiddelen en als coating- en smeermiddel in verschillende industrieën gebruikt.

Castor olie voelt een beetje aan als glycerine met een dikke en plakkerige textuur. Het werkt ook hydraterend op de huid, net als glycerine. De hydraterende eigenschappen maken het een prachtige toevoeging aan zogenaamde ‘leaf-on’ producten zoals crèmes en balsem.

Castor olie is ongeveer 1 jaar houdbaar.
In ambachtelijke zeep raden we aan castor olie te gebruiken rond de 2-5 procent van het totale oliegewicht. Wanneer je meer dan 10 procent gebruikt kan dit zorgen voor enigszins plakkerige zeep.

Zelfs een kleine hoeveelheid, zoals 1 procent, zorgt al voor een stabiel en donzig schuim. Ik gebruik het dan ook altijd in mijn ambachtelijke zeeprecepten.

Het vervangen van castor olie is lastig. Er is geen vaste olie die dezelfde eigenschappen heeft als castor olie.

Heb je geen castor olie bij de hand dan raden we aan om je hoeveelheid kokosnoot olie in je recept te verhogen om zo extra schuim toe te voegen.

Castor olie versnelt het tracingproces enigszins in ambachtelijke zeep. Houdt hier rekening mee.

Castor olie heeft unieke reinigende eigenschappen. Daarom is het een geweldige toevoeging aan oliereinigingsmiddelen. Het idee achter oliereiniging is dat het de talg oplost dat op natuurlijke wijze door uw huid wordt geproduceerd, en het vervangt door nieuwe ‘schone’ olie. Dit brengt de huid in balans en zorgt er niet voor dat de huid talg overproduceert.

Volg:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Close Me
Looking for Something?
Search:
Post Categories: