Verzorgende 3D zeep voor Vader

vaderdag-001
16 juni 2013 is het Vaderdag. Als je al die lieve vaders een ambachtelijke zeep cadeau wilt doen dan is het nu echt de tijd om ze te maken! (dit in verband met de rijpingstijd). Wij hebben een heerlijke, verzorgend zeeprecept geschreven. Deze zeep is onder andere gemaakt van avocado olie, castor olie en cacao boter. Als geur gebruikten we Sensueel Sandalhout. een lekkere houterige mannengeur die zeker in de smaak zal vallen en die heerlijk werkt in CP zeep. Als techniek gebruikten we een ‘in the pot swirl’. Deze zeep zal zeker bij elke vader goed in de smaak vallen!

Wat heb je nodig?

Voor circa 4 zepen:

Voor je begint!

WAARSCHUWING VOORAF: Heb je nog niet eerder Cold Process zeep gemaakt? Zorg ervoor dat je jezelf dan heel goed voorlicht. Lees eerst zoveel mogelijk over het maken van CP zeep en lees ook vooral onze SoapBlog over veiligheid. Ga voorzichtig en veilig te werk. Draag altijd rubber handschoenen, een schort en een veiligheidsbril en liefst een trui met lange mouwen.

Aan de slag!

Maak eerst de loog zodat het kan afkoelen in de tussentijd dat je de andere ingrediënten bij elkaar zoekt. Ik maak de loog altijd buiten zodat je geen last van de eventuele dampen etc. hebt. Let op dat je ALTIJD de sodium hydroxide bij het water gooit en NOOIT andersom! Roer de sodium hydroxide goed door het water en laat het afkoelen.

Verwarm de vloeibare oliën(castor olie, avocado olie, olijfolie en palmolie) in de magnetron. Ongeveer 2 minuten op 1000 watt. Voeg daarna de harde oliën zoals de kokosnootolie en cacaoboter toe aan de warme olie en roer dit goed door met een garde tot alles gesmolten is.

vaderdag-002

Als de loog afgekoeld is tot ongeveer 50 – 55 graden Celsius en de olie zo rond de 40-45 graden is kun je de loog langzaam bij de olie gieten en zachtjes met een garde erdoorheen roeren.

vaderdag-003

Breng nu het mengsel met de staafmixer tot een lichte trace. Zorg dat de trace niet te ver is want we willen het zeepmengel een beetje vloeibaar houden vanwege de gietopening in de 3D mal.

vaderdag-004

Deel het zeepmengsel in tweeën wanneer de juiste trace is bereikt. Doe ongeveer de helft in een andere kom of maatbeker.

vaderdag-005

Doe in één zeepdeel de groene pigmentpoeder en roer dit eerst met de garde en later met de staafmixer door de zeep.

Vaderdag-006

Voeg vervolgens in beide zeepmengsels de geurolie toe (ook eventjes in twee verdelen van te voren). Roer dit voorzichtig door de zeep met een garde.

Wanneer je de geurolie door de zeep hebt gemengd giet je langzaam de kleurloze zeep bij de groene zeep. Je kunt nu heel langzaam je garde erdoorheen halen(niet te veel) of het zo laten en direct je zeep in de mal gieten. Hiermee creëer je een prachtige swirl in je zeep als deze eenmaal uitgehard is.

Vaderdag-007

Vaderdag-008

Giet nu de zeep in de mal(len) en laat deze 24-48 uur uitharden.

Vaderdag-009

vaderdag-010

Na 24-48 uur is het tijd de zeep uit de mal te halen. Verwijder eerst één deel en vervolgens het andere deel.

Vaderdag-011

Wanneer de zeep helemaal uit de mal is werk je hem af met het zeep schoonmaak hulpmiddel. daarmee kun je de randjes mooi afwerken.

En dan…

Vaderdag-Zeep-001

Een heerlijke, verzorgende zeep voor vader met een prachtig marmereffect door de ‘in the pot swirl’

Veel plezier!

Volg:

2 Comments

 1. 22 mei 2013 / 18:50

  I’m a huge fan of the 3D molds and I love how this one turned out. The green is a perfect color for a Father’s Day Soap.

  • 22 mei 2013 / 20:02

   Thank you Anne-Marie and congratulations with your little girl!

   Regards,
   Esther

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Close Me
Looking for Something?
Search:
Post Categories: