VhV: Wat betekent non-bleeding?

Non Bleeding Colors

Vandaag in Vraag het Vrijdag de volgende vraag: Wat betekent non-bleeding. Je hebt het vast al vaak voorbij zien komen als je zeeprecepten ziet of als je in onze webwinkel bij de verschillende kleurstoffen kijkt. er staat altijd bij vermeld of een kleur non-bleeding is of niet. Maar wat is dat nou eigenlijk?

De term non-bleeding komt uit het Engels en betekent letterlijk niet-bloeden. Wat vrijer vertaald: niet-doorlopen of loopt niet door. Non-bleeding betekent dus eigenlijk dat een kleur niet doorloopt.

Het is belangrijk dit te weten van een kleurstof, zeker als je graag werkt met meerdere kleuren in één zeep. Het zou zonde zijn wanneer alle kleuren doorelkaar heen lopen als dit niet je bedoeling was.

Hoe ziet een kleur die doorloopt eruit? Wij hebben expres in één zeep een non-bleeding en een bleeding kleur gebruikt.

Non Bleeding vs Bleeding

De groene kleurstof die wij gebruikten was duidelijk ‘bleeding‘. De groene kleurstof loopt helemaal door in de witte zeep. De rode kleurstof daarentegen is ‘non-bleeding’ en je ziet dat je een duidelijke strakke lijn hebt tussen de rode en de witte laag zeep.

Overigens zie je dit effect niet direct na het maken van de zeep. Het duurt een paar weekjes eer je kleurstof ‘aan de wandel’ gaat.

Het is dus van belang dat je rekening houdt met welke kleurstof je gebruikt. Kleuren op waterbasis zijn altijd kleuren die doorlopen. Pigmentkleurstoffen (poedervorm of vloeibaar) zijn altijd kleuren die non-bleeding zijn. Daarnaast zijn veel mica’s ook non-bleeding. Overigens niet bij elke leverancier. Let dus altijd goed op wanneer je mica poeders koopt of de producent erbij heeft staan of deze non-bleeding is. De mica’s van YouWish zijn allemaal non-bleeding! (yeah!)

YouWish heeft het de klanten extra makkelijk gemaakt en onder onze kleurstoffen een aparte categorie gemaakt waarin álle kleurstoffen staan die non-bleeding zijn. Zo heb je alle kleurstof in één categorie op een rij. Wist je dat YouWish wel 105 kleuren(!!) heeft die non-bleeding zijn?

Doorloopeffect met bleeding kleuren

naamloosHet doorloopeffect van bleeding kleuren kan ook een heel mooi effect geven. Gebruik bijvoorbeeld een aantal tinten roze in één zeep die bleeding zijn en de kleuren lopen prachtig in elkaar over.

Neem bijvoorbeeld de zeep hiernaast, gemaakt door Anne-Marie Faiola van BrambleBerry.com. Zij heeft hier het effect van het doorlopen juist prachtig in een zeep gebruikt. Zo krijg je een prachtig regenboog effect.

Volg:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Close Me
Looking for Something?
Search:
Post Categories: