Vier favoriete Cold Process Zeep Recepten

Zeeprecepten

Zeeprecepten

In deze SoapBlog geef ik je vier basisrecepten voor Cold Process zeep. Het zijn mijn vier favoriete recepten die ik vaak gebruik als basisrecept. Het is makkelijk om iets toe te voegen en er elke keer toch weer een andere zeep mee te maken. Ik wens jou in elk geval veel plezier toe met deze basisrecepten!

Recept 1

Dit recept geeft een lekker schuimend en harde zeep.

 • 450 gram palmolie
 • 450 gram olijfolie
 • 450 gram kokosnootolie
 • 60 gram castor olie
 • 206 gram loog (natrium hydroxide)
 • 465 gram gedestilleerd water

Bovenstaand recept was één van de eerste recepten die ik uitprobeerde tijdens mijn kennismaking met CP zeep. Het is een omrekening van een recept geschreven door Anne-Marie Faiola van BrambleBerry. Zij gebruikt dit recept altijd tijdens haar workshops. Dit recept kan eigenlijk niet misgaan en geeft een heerlijk harde maar schuimende zeep.

Ook ik gebruik vooral dit recept als ik een swirl of iets anders nieuws wil uitproberen. Ook omdat deze zeep vrij snel uithard en uit de mal te halen is. Ja, ja, ik ben erg ongeduldig als het op zeepmaken aankomt!

Recept 2

Dit recept geeft een lekker luxe zeep. Een harde maar zeer crèmige zeep die ook nog eens heerlijk verzorgend is!

 • 250 gram olijfolie
 • 250 gram palmolie
 • 250 gram kokosnootolie
 • 100 gram cacaoboter
 • 85 gram avocado olie
 • 40 gram jojoba olie
 • 137 gram loog(natrium hydroxide)
 • 322gram gedestilleerd water

Bovenstaand recept was mijn eerste eigen gemaakte recept. De eerste tijd durfde ik maar weinig te veranderen. Ik was veel te bang dat er ‘enge’ chemische reacties zouden ontstaan. Maar inmiddels weet ik wel beter! Zeepmaken is zó leuk!

Recept 3

Dit recept geeft een heerlijk verzorgende zeep. De zeep is stevig maar heeft een heerlijk crèmend schuim. daarnaast zorgt de toegevoegde mango boter voor een super verzorging van de huid. Mango boter kent zoveel verzorgende eigenschappen!

 • 200 gram olijfolie
 • 200 gram palmolie
 • 200 gram kokosnootolie
 • 100 gram avocado olie
 • 100 gram castor olie
 • 75 gram mango boter
 • 124 gram loog(natrium hydroxide)
 • 288 gram gedestilleerd water

Bovenstaand recept heb ik zeer recentelijk nog gemaakt voor een huwelijkszeep.

Recept 4

Dit is een overheerlijke olijfolie zeep. 100% pure olijfolie zeep wordt niet lekker vind ik. De zeep wordt dan te zacht en slijmerig. Niet lekker. Daarom hier een recept dat wel zo puur mogelijk is en een geweldig resultaat geeft. Alles wat een zeep moet hebben: stevig, schuimend en toch het verzorgende van de zogenaamde castillezeep. Dit recept leent zich uitstekend voor mensen met een gevoelige huid en zelfs voor babyzeep is dit een uitstekend recept!

 • 600 gram olijfolie
 • 200 gram kokosnootolie
 • 200 gram palmolie
 • 137,5 gram loog(natrium hydroxide)
 • 330 gram gedestilleerd water

Elk van bovenstaande recepten is voldoende voor een zeepcake van rond de 1100 gram. Het eerste recept is zelfs voldoende voor een zeep van circa 2000 gram!

Volg:

46 Reacties

 1. 11 februari 2013 / 20:52

  What great recipes, Esther! I’m so glad that you have been enjoying cold process soap. I’ve loved watching you create and come up with new and fabulous ideas. =)

 2. ilona Dallinga
  13 februari 2013 / 15:33

  is er nog een bepaalde temperatuur wanneer het loog en de olie bij elkaar gemengd kunnen worden?

  hele leuke site heb toppie
  groetjes Ilona

  • 13 februari 2013 / 18:05

   Beste Ilona,
   Je kunt de loog en de olie het beste laten afkoelen tot onder de 55 graden Celsius. Hoe koeler hoe beter. Ik werk zelf het liefst zo rond de 40 graden Celsius.

   Groetjes Esther

 3. ilona Dallinga
  15 februari 2013 / 09:14

  Hoi Esther

  dankjewel voor je reactie ik ga het proberen.

  Groetjes Ilona

 4. Linda
  17 februari 2013 / 15:09

  Hoi Esther,

  Geld voor dit recept ook 60 ml parfumolie?

  • 17 februari 2013 / 17:47

   Beste Linda,
   Het is niet 60ml maar 60gram. Je moet de geurolie wegen.

 5. Linda
  17 februari 2013 / 15:10

  Dan bedoel ik recept 3 even vergeten

 6. BouchienDodde
  27 februari 2013 / 12:24

  Best team,
  Bedankt voor alle inspirerende recepten en mooie zepen.
  Kunt u aangeven waar ik mangoboter kan vinden
  BouchienDodde

 7. Linda Verkade
  12 maart 2013 / 11:28

  Hoi Hoi,

  Zijn deze ook mogelijk zonder palmolie.
  Ik wil namelijk dit ook gaan proberen maar dan dat het ook bruikbaar is voor veganisten.

  Bedankt alvast.
  Groetjes Linda

  • 12 maart 2013 / 11:55

   Beste Linda,
   Jawel dat kan wel maar dan zou ik wel een andere olie gebruiken die goed superfatting is.
   En je zal het recept dan opnieuw door een loogcalculator moeten doen om de hoeveelheid loog te bepalen.

   Groetjes Esther

 8. Rolf
  5 juli 2013 / 13:11

  Hoi Team, bedankt voor jullie recepten. Ik ben op het ogenblik bezig met mijn tweede ronde zeep maken. Eerste keer alleen met olijfolie (dat heb ik altijd in huis) om te kijken of dit gaat lukken, en het lukte.

  Nu ben ik bezig met het 4e recept. Heb alle ingrediënten, omdat het nog een probeersel is, door 4 gedeeld. Echter, binnen 10 minuten had ik al de dikte van vla zeg maar. Doe ik iets verkeerd? Want eigenlijk moet je minstens een uur kloppen geloof ik. Zowel de loog als de olie waren 50 graden. Hoeveelheden zijn op de gram nauwkeurig, niet per halve gram, dat kan de weegschaal niet aan.

  • 5 juli 2013 / 13:32

   Beste Rolf,
   Een uur kloppen? Hoe kom je daar nu bij? Nee dat is slechts enkele minuutjes met de staafmixer.

   De olie en de loog zijn mijns inziens ook wat te heet. Ik zou ze rond de 35-45 graden houden. Daarnaast maakt het ook uit welke geurolie u gebruikt. Sommige geurolie versnelt het tracing proces (het dikke worden van uw mengsel) echter het ‘vlamengsel’ kunt u prima gebruiken hoor!

   ~Esther

 9. Rolf
  10 juli 2013 / 17:12

  Hoi Esther, bedankt voor je reactie. Dat uurtje kloppen kwam ik ergens op het net tegen, en met mijn eerste olijfzeep had ik dat ook wel nodig. Vandaar de verrassing toen deze zeep zo snel dikker werd. Inmiddels zijn de zeepjes uit de mal (de eerste na 12 uur, veel te snel natuurlijk), en het ziet er goed uit. Ze beginnen al iets lichter van kleur te worden, zijn nu nog pompoengeel zeg maar.

  Geurtjes gebruik ik niet, ik heb een parfumallergie, dus vandaar dat ik begonnen ben zelf zeep te maken. De paar merken geurloze zeep die je wel kan kopen drogen de huid zo uit, dus ja, dan ga je eens zoeken voor wat anders.

  Nog wel één vraagje. De olijfzeep is ontzettend gekrompen, zeg maar, ik vermoed omdat het vocht verdampt? Hoe kun je dat krimpen tegengaan, of is dat een natuurlijk proces? Je houdt zo weinig over namelijk.

  • 10 juli 2013 / 17:21

   Beste Rolf,
   Oh wat goed, ben benieuwd!

   Maar dat krimpen heb ik nog nooit van gehoord eerlijk gezegd… ik heb nog nooit zeep gehad die gekrompen is. Wat heb je voor recept gebruikt?

   Gr. Esther

 10. Rolf
  10 juli 2013 / 17:44

  Beste Esther

  Die gekrompen zeep was pure olijfolie. Gewoon een eerste probeerseltje, kijken of het lukt. Immers, palmolie, kokosolie, en al die dingen kosten ook niet niks, en als ik er niet mee verder wil… Heb hem nu naast de zeepjes van de tweede ronde gelegd, en het is toch wel een verschil.

  Overigens heb ik ook wel eens Aleppozeep gezien die wat geslonken is, dat is ook puur olijfolie zeep, dus misschien dat het daar aan ligt? Volgende week moet de mijne uitgerijpt zijn, hij is trouwens stralend wit geworden.

  Afijn, over een week of 5 is deze tweede ronde ook klaar, tegen die tijd weet ik wel of ik er wel of niet mee verder ga. Je hoort nog wel van me.

  Gr. Rolf

  • 10 juli 2013 / 18:00

   Ik ben zelf niet zo’n fan van 100% olijfolie. Ik heb het laatst gebruikt voor een zeep die echt goed vloeibaar moest zijn maar ik vind het een beetje slijmerige zeep worden. Vond het zelf ook niet zo lekker ruiken.

   Ik ben heel benieuwd naar het eindresultaat van deze tweede ronde!
   Enne hoe meer je het doet hoe beter ze worden hoor!! Hoewel.. hahaha ik heb soms er ook nog gedrochten van zeep tussen zitten hoor :p

 11. Rolf
  15 augustus 2013 / 09:36

  Hoi Esther
  Hierbij het eindresultaat van de tweede ronde. De olijfoliezeep was inderdaad niet echt een succes. Zolang je er niets mee doet valt het nog wel mee, maar als hij eenmaal nat wordt, wordt hij inderdaad slijmerig

  De tweede ronde is nu uitgerijpt. Officieel morgen, maar ik had gisteren iets van, twee dagen maakt ook niet meer uit. Het is eerlijk gezegd heel erg wennen om met je eigen zeep onder de douche te staan en je er mee te wassen. Toch, ik moest vorige week noodgedwongen teruggrijpen op een voorraadje Dove zeep, van deze eigengemaakte zeep (vierde recept dus) voelde ik me beter schoon als van de Dove. Dus ik denk dat ik er wel mee door ga. Alleen nog even zien hoe lang ik met een stuk doe van zo’n 100 gram, maar het lijkt in positieve zin mee te vallen.

  Twee weken geleden een nieuw voorraadje gemaakt, maar dan volgens je eerste recept. Dat moet dus nog een week of 4 rijpen. Ben benieuwd hoe dat wordt.

  Toch heb ik nog wel een vraag. Ik vind de rode palmolie niet zo lekker ruiken. Na het uitrijpen is het stukken minder, maar ligt dat aan het merk of zo dat ik heb? Of is daar niets aan te doen, behalve de palmolie vervangen door iets anders?

  • 15 augustus 2013 / 09:39

   Hee dat klinkt goed Rolf! Je zou nog een beetje sodium lactaat kunnen toevoegen dat zorgt voor een hardere zeep die langer meegaat mocht je het te zacht vinden. Tja onze palmolie is niet rood en ruikt ook niet. Misschien die van ons eens proberen?

   Groetjes Esther

 12. Sylvia73
  16 augustus 2013 / 18:58

  Wat leuk allemaal!! Ik heb vandaag alles gekocht voor mijn allereerste CP zeep!! Ik deed al wel aan M&P, is ook leuk maar wil nu toch wel echt mijn eigen zeep gaan maken, ben alleen bang voor die loog enz. Tja je weet het nooit natuurlijk. Hebben jullie misschien nog goede tips voor een beginneling??

  Groetjes Syl

 13. Rolf
  8 oktober 2013 / 20:23

  Hoi Sylvia, een beetje laat misschien, maar ik ben hier een paar weken niet geweest. Hier nog een die wat onzeker is met de loog. Ik heb voor de loog een weckpot bij Ikea gekocht, eentje van een liter geloof ik. Daar doe ik het water en de gootsteenontstopper in, dan dicht, en er kan niks meer gebeuren. Verder maak ik de loog buiten aan, en doe ik ook in de zomer een oude winterjas aan, en latex handschoenen.

  Succes er mee.
  Rolf

 14. Jennifer
  10 oktober 2013 / 14:43

  Beste Team YouWish,

  Ik heb net recept vier uitgeprobeerd. Ik wilde graag de mica’s daarop gebruiken die ik bij jullie heb gekocht, ik wilde een swirl uitproberen! Maar de kleur van de zeep zelf was erg geel en de kleuren leken wel op te lossen in het mengsel! Alle kleuren zitten erin alleen het zeep-mengsel is nog steeds geel. Ik denk dat het door de olijfolie komt.
  Hebben jullie nog tips met name het gebruik van mica’s in de zeep?
  Alvast bedankt!
  Groetjes Jennifer

  • 10 oktober 2013 / 17:04

   Beste Jennifer,
   Wat vreemd olijfolie zorgt eigenlijk niet voor gele zeep…
   Sommige mica’s zijn niet geschikt voor gebruik in CP zeep omdat ze vervagen of een andere kleur krijgen. Wij raden aan om vooral pigment kleuren te gebruiken. Deze zijn hartstikke stabiel en verkleuren/vervagen niet.

   Groetjes Esther

 15. Jennifer
  10 oktober 2013 / 19:52

  Beste Eshter,

  Bedankt voor je snelle reactie! Ik heb nu heel veel potjes met mica-pigment kleuren, waar kan ik ze dan het beste voor gebruiken. Of in welke soort zeep reageren mica-pigment
  kleuren het beste op? Of is dat per kleur verschillend? Of kan ik ze voor andere dingen gebruiken zoals gietzeep?
  Sorry voor de vele vragen, ben helemaal nieuw hierin en ik vindt het wel superleuk om te doen, en nieuwe dinge uitproberen!

  Groetjes Jennifer

 16. Rolf
  29 oktober 2013 / 21:38

  Hoi Jennifer, dat gele herken ik wel. Dat zou door de palmolie/palmvet kunnen komen. Olijfolie wordt kleurloos.

 17. Wilma bakker
  22 november 2013 / 16:43

  Mijn vraag is kan je een cp zeep recept verdubbelen voor meer zeep.

  • 22 november 2013 / 16:46

   Beste Wilma, dat kan wel maar dan wel eventjes voor de zekerheid door ene loog calculator halen.

 18. Sucha
  25 november 2013 / 13:34

  Vanochtend mijn eerste NagChampa zeepcake gesneden (recept1). De helft gekleurd met micapoeder en ben echt super trots. Heerlijk ruikende mooie zeepstukken die nu 6 weken mogen rijpen. Ik heb een nieuwe hobby, wat super leuk is dit om te doen!

 19. Wilma Bakker
  25 november 2013 / 16:56

  Beste you wish

  Ik heb de volgende vraag bij de verkeerde blog geplaatst .Sorry daarvoor.
  Mijn vraag was kan je gewone cacaoupoeder in je cp zeep gebruiken?

 20. Anne
  21 februari 2014 / 09:11

  Hallo,

  Heb een aantal vraagjes nog over de recepten…
  Passen deze 4 recepten in de siliconen mal van 1,4 kg?
  Moet je hier nog sodium lactate aan toevoegen om het makkelijker uit de mal te halen (staat vermeld op de site van BrambleBerry dat dat handiger is bij siliconen mallen)?
  Om kleuren te gebruiken, wat zou je aanraden? Mica of pigment (zijn beide non-bleeding?)

  Alvast bedankt!

  • 21 februari 2014 / 09:18

   Beste Anne,
   Bij deze recepten is sodium lactaat in principe niet nodig, maar mag wel.
   Ja, de recepten zijn geschikt voor de siliconen mal van 1,4 kg.
   Al onze mica en pigment is non-bleeding dus welke je gebruikt maakt niet uit.

   Groetjes,
   Esther

 21. Anne
  6 maart 2014 / 14:27

  Hoi Esther,

  Dank je wel voor je reply.
  Misschien heb ik (nog) niet goed gekeken in je webshop hoor, maar ik vroeg me af of je ook een soort basis-pakketten hebt om CP-zeep te maken. Bijvoorbeeld een pakket met de tools en wellicht een pakket voor een basiszeep zoals hierboven genoemd. Geen idee of je daar eerder vragen over hebt gehad. Als ik nu zou willen bestellen, zou ik nl altijd teveel bestellen. En ik denk dat ik wel vaker zeep wil maken, maar weet het nog niet helemaal zeker…

  Groetjes
  Anne

 22. sylvia
  20 augustus 2014 / 19:29

  Hoi you wish,

  Ik maak al een aardige tijd cp zepen, maar nu wil ik heel graag een zeep maken met kokosmelk. Ik kan nergens een Nederlands recept vinden, niet eens voor een gewone melkzeep. Kun jij mij misschien helpen?

  Mvg Sylvia

 23. Rob
  31 mei 2015 / 19:02

  Hallo

  Ik ben zelf ook een tijdje geleden begonnen met het experimenteren met cp zeep.
  Ik heb mijn loog een keer daags van te voren gemaakt, omdat ik de werktemperaruur zo laag mogelijk wilde houden.
  Ik heb olijfolie gebruikt, cacaoboter, sheaboter en kokosolie.
  De olie en vetten niet verder verwarmd dan net vloeibaar en toen de loog toegevoegd, hierdoor kwam de totaal temperatuur op 28 graden.
  Het verdikkingsproces door de chemische werking onstond al na een paar minuutjes en ik heb hier een heerlijk schuimende zeep zonder geur en kleurstoffen aan over gehouden.

 24. Atie Arensman
  20 maart 2017 / 14:15

  Hallo ik wil graag de 4 recpten uitprober maar erstaat niet bij hoe warm de olieen en de loog moeten zijn
  En voor een kleurtje en geur ook niet kunt u zeggen hoeveel ik daar van nodig heb

  Groetjes Atie

  • 22 maart 2017 / 13:03

   Beste Atie,
   Dit zijn standaard recepten die je naar wens kunt aanpassen qua geur en kleur. Wij kunnen daar geen hoeveelheden voor geven omdat dat voor elke geur weer anders is. Als u ook de geur en kleur gegevens wilt hebben in een recept dan moet u eventjes bij andere recepten van ons kijken.
   Qua temperatuur hangt het ook weer af van welke methode u gebruikt om uw zeep te maken. Wanneer u de ‘huiskamertemperatuur’ methode gebruikt dan is temperatuur niet belangrijk.

 25. Atie Arensman
  22 maart 2017 / 12:59

  Hallo wanneer ktijg ik een anrwoord want dan kan ik de spullen bestellen

  Groetjes Atie

 26. Atie Arensman
  22 maart 2017 / 15:43

  Dank je wel

 27. Annelies
  18 juni 2017 / 15:36

  Jullie verkopen de geurolie per ml.
  Hoeveel gram is 10 ml.?

   • Annelies
    19 juni 2017 / 05:28

    Ha,ha, hier word ik niet zoveel wijzer van. Kan ik het ergens aan zien, of is het gewoon een kwestie van proberen.
    En hoe kan ik de hoeveelheid geurolie t.o.v. de oliën berekenen? Er staat bv 3% op de geurolie. Moet ik iets met dat getal?

    • 19 juni 2017 / 06:46

     Ja je zult de geurolie moeten wegen dat is bij CP zeep maken altijd zo. En wij hebben geen percentages op onze geurolie staan dus daar kan ik je helaas geen advies over geven. Dan zul je je moeten richten tot de winkel waar je de geurolie gekocht hebt.

     Team YouWish

 28. Jo
  4 augustus 2017 / 13:51

  Beste,

  Als de zeep maar niet hard wil worden, kan je dan bij het mengsel nog eens loog toevoegen ?

  • 4 augustus 2017 / 13:55

   Nee zeker niet! Waarschijnlijk heeft u dan te veel ‘zachte’ olie, als olijfolie gebruikt. Of de sodium hydroxide niet goed afgewogen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Close Me
Looking for Something?
Search:
Post Categories: