Wat is zweten en hoe voorkom je het?

Je herkent het vast wel als je al wat langer zeepjes maakt en bewaard. Op een gegeven moment komen er allemaal druppeltjes op je zeep. En de zeep wordt nattig. Dit noemt men ‘zweten’. Dit zweten ontstaat door vocht uit de zeep die naar buiten komt. Dit zweten kun je voorkomen maar onder sommige omstandigheden gebeurt het helaas toch. Overigens is er een verschil tussen ‘zweten’ en ‘condenseren’ van zeep. Bij het condenseren van zeep komt er vocht op de zeep van buitenaf en niet vanuit de zeep zelf. Dit kan gebeuren wanneer u bijvoorbeeld zeep van een koude naar een warme ruimte verhuisd.

Zwetende zeep

De glycerine gietzeep, zowel wit als transparant, die wij verkopen is in principe zweetvrij echter wanneer de maximale smelttemperatuur van 65 graden Celsius wordt overschreden kan de zeep wel degelijk gaan zweten. Dit komt doordat de chemische verbinding van de zeep dan wordt doorbroken. Ook het smelten in de magnetron kan zweten tot gevolg hebben, dit raden wij dan ook af. Wij adviseren u de zeep altijd au-bain-marie te laten smelten.

Ook het gebruik van kleuren en geuren van andere leveranciers kan zweten tot gevolg hebben. Met name geuren en kleuren die erg verdund zijn met water. Ook hierdoor raakt de zeepsamenstelling weer uit balans.

Kortom:

  • Gebruik onze zweetvrije glycerine gietzeep
  • Smelt de zeep bij een temperatuur van 65 graden celsius
  • Smelt de zeep niet in de magnetron
  • Gebruik de geuren en kleuren die wij bij YouWish verkopen
  • Bewaar uw zeep(jes) niet in vochtige ruimtes, uw zeepjes gaan dan niet zweten maar condensvorming ziet er ongeveer hetzelfde uit

 

Volg:

1 Reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Close Me
Looking for Something?
Search:
Post Categories: