Winter Gastenzeepjes

Winter Gastenzeepjes

Buiten vriest het dat het kraakt. Het ene kouderecord na het andere wordt verbroken. Elfstedentocht? Wie zal het zeggen. Wij maakten vandaag in elk geval een paar heerlijke winterzeepjes die door de extra toegevoegde olijfolie ook nog eens extra verzorgend zijn. Gemaakt van ambachtelijke zeep (rebatch).

Wat heb je nodig voor 6 gastenzeepjes?

Aan de slag!

Schaaf de rebatch staaf met een keukenrasp. Wij hebben de zeep geschaafd met de kleinste schaafkant. [foto 1]

Foto 1

Zet een pan met water op hoog vuur en wacht tot het kookt. Doe het zeepschaafsel in een maatbeker en voeg ca. 150ml water toe.  Doe een stuk aluminiumfolie over de maatbeker en zet de maatbeker in het kokende water. Laat het vuur half hoog staan. Laat het water maar doorkoken. [foto 2]

Foto 2

Na 20 minuten roer je het mengsel even goed door. Is alles goed gesmolten? Is de zeep nog te droog naar je zin? Voeg dan gewoon nog wat water toe en roer dit nogmaals goed door. Als het mengsel goed genoeg is voeg dan een klein scheutje olijfolie toe. Ca. 6ml(1 pipetje vol). Als het goed is ziet je mengsel er dan als volgt uit: [foto 3]

Foto 3

Voeg vervolgens rond de 6ml geurolie toe, ook dit is dus 1 pipetje vol. Roer dit goed door. Dan gaan we kleurstof toevoegen. Wij gebruikten een theelepeltje blauwe mica poeder. Roer dit heel goed door. [foto 4]

Foto 4

Doe vervolgens de zeepmassa in de mal. Druk dit goed aan, gebruik je vingers of de achterkant van een lepel om het goed door te drukken. Als je klaar bent pak je een scherp aardappelmesje en ‘snijd’ zachtjes langs de rand het teveel aan zeep weg. [foto 5+6]

Foto 5

 

Foto 6

Pak de mal vervolgens in, in aluminiumfolie en stop het een uurtje in de vriezer (de zeep is dan wat makkelijker uit de mal te halen). We doen er aluminumfolie omheen omdat anders de geur van de zeepjes in al je etenswaren in de vriezer gaat zitten. Ik weet dit helaas uit ervaring en het stokbrood uit de vriezer wel erg apart rook/smaakte… [foto 7]

Foto 7

Na het uurtje (niet vergeten he!) dan haal je de zeepjes uit de mal. Als het goed is gaat dit nu heel gemakkelijk. Vervolgens laat je de zeepjes een aantal dagen tot 14 dagen uitharden. Hoe meer water je gebruikt hebt des te langer het duurt voor de zeepjes echt (kei)hard zijn. Let op: pak ze niet te vlug in want er zit nog water in de zeep die er echt eerst uit moet. Je moet de zeepjes echt laten rusten. Daarna heb je een heerlijke zeep die heel lang meegaat, veel langer dan normale gietzeep. Nu heb je prachtige ambachtelijke zeep zonder al die ‘enge’ chemicaliën te gebruiken.

Het eindresultaat: Prachtige ambachtelijke winterzeep

 

Volg:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Close Me
Looking for Something?
Search:
Post Categories: