Zelf waxinelichtjes maken

Zelf waxinelichtjes maken

Misschien wil je al heel lang zelf kaarsen maken maar weet je niet zo goed waar je moet beginnen. Misschien is het een goed idee om eerst eens zelf waxinelichtjes te maken! Het is heel eenvoudig en je leert alvast een beetje de basisprincipes van het kaarsen maken.

In deze blog leggen we je stap voor stap en met duidelijke foto’s uit hoe je je eigen waxinelichtjes kunt maken.

Wat heb je nodig?

Voor circa 20 waxinelichtjes

Aan de slag!

Stap 1: Het kiezen van je wax

Kaarsen maken staat of valt met de juiste wax. Voor een waxinelichtje gebruik je de Golden Wax 444. Waarom? Deze natuurlijke wax is geschikt voor kaarsen in potjes, blikjes etc. Dus ook voor waxinelichtjes.

Doe ongeveer 270 gram van de wax in een glazen maatbeker. Het is aan te raden een glazen magnetronveilige maatbeker te gebruiken omdat de maat beker erg heet kan worden tijdens het smelten van de wax.

Stap 2: het kiezen van de kleurstof

Voor onze waxinelichtjes willen we graag een mooie dieprode kleur daarom kozen we voor de rode kleurstof voor natuurlijke wax. Op de verpakking van de kleurstof staat dat je 1 gram per 100 gram wax mag gebruiken. Wij gebruikten 2 gram.

Stap 3: het kiezen van de geur

Wanneer je geurkaarsen gaat maken heb je ook geurolie voor kaarsen nodig. Je kunt niet zo maar elke geurolie gebruiken. Geurolie voor kaarsen is getest en is veilig te gebruiken. Bij ons geurolie voor kaarsen staat altijd vermeld hoeveel je mag gebruiken in percentages.

Wij gebruikten voor de waxinelichtjes de geur Love & Peace. Een muskusachtige bloemengeur met topnoten van citroen en mandarijn. Middelste noten van kruidige bloemen en onderste tonen van musk en vanille. Gewoon zalig! Bij de geur staat vermeld dat je tot maximaal 6% mag gebruiken in je kaarsen.

Wat betekent dat in dit geval? 270 gram x 6% = maximaal 16,2 gram. Wij gebruikten 15 gram.

Stap 4: de keuze van het lontje

Een lontje is zo’n beetje het belangrijkste van een kaars. Immers als de lont niet goed brandt dan heb je niets aan je kaars. De keuze van het lontje is dan ook erg belangrijk.

In dit geval is de keuze erg makkelijk omdat YouWish speciale lontjes verkoopt voor waxinelichtjes. Wij kozen de Eco 0.5 lontjes omdat deze geschikt zijn voor gebruik in natuurlijke wax.

Stap 5: het smelten van de wax

Je kunt de wax op twee manieren smelten, in de magnetron of au-bain-marie (in een pannetje met kokend water).

Wij gebruiken hier de magnetronmethode. Smelt de wax in een minuut of 5 in de magnetron.

Stap 6: kleurstof toevoegen

Wanneer de wax helemaal gesmolten is voegen we de kleurstof toe en roeren dit goed door met een siliconen spatel. Blijf net zo lang roeren tot de kleur helemaal goed gemengd is met de wax.

Stap 7: geur toevoegen

Als de kleur goed gemengd is voegen we de geurolie toe. Roer ook dit weer heel goed door de wax .

Stap 8: De kaarsjes gieten

Als alles goed vermengd is, is je kaarsenwax klaar. Nu is de temperatuur van de wax ook belangrijk. De beste giet temperatuur van de Golden Wax 444 ligt tussen de 57°C en 75°C. Wij lieten de wax afkoelen tot rond de 65 graden Celsius.

Giet, wanneer de wax op temperatuur is, nu de waxinelichtcupjes vol wax zoals hieronder. Wij hebben in dit geval herbruikbare waxinelichtcupjes gekozen. Wanneer de kaarsjes later opgebrand zijn kun je ze weer opnieuw vullen.

Stap 9: de lontjes plaatsen

Plaats nu de lontjes in het midden van de waxinelichtjes. Zoals hieronder op de foto. Het kan zijn dat de lontjes soms wat verschuiven. Schuif ze gewoon zachtjes terug. Zorg er zo goed mogelijk voor dat je lontje in het midden blijft. Dit zorgt er later voor dat je waxinelichtje mooi opbrandt.

Stap 10: wachten…

Deze stap is wel de allermoeilijkste stap van kaarsen maken: wachten!

We wachten nu tot de waxinelichtjes zijn uitgehard. Dat zal ongeveer een uurtje duren.

En dan…. wordt het lange wachten beloond! Je hebt gewoon zelf waxinelichtjes gemaakt!

Zijn ze niet prachtig?
Het allerleukste: ze aansteken!

Je kunt het beste de kaarsjes een paar dagen laten rusten. Hierdoor kan de geurolie goed in de wax trekken. Maar we begrijpen ook dat je natuurlijk hartstikke trots bent op je eerste zelfgemaakte waxinelichtjes dus hee, steek er gewoon eentje aan om uit te proberen! Mooi hè?

Uit ervaring weten we dat het hartstikke leuk is om zelf kaarsjes te maken. Heb je al zoveel waxinelichtjes gemaakt dat je zelf onmogelijk allemaal kunt opbranden? Doe ze in een leuk jute zakje, leuk labeltje eraan en geef ze cadeau! Alvast een leuk idee voor de feestdagen!

Het jute zakje vindt je hier!

Veel plezier met zelf waxinelichtjes maken! Is het gelukt? Plaats je dan jouw mooie waxinelichtjes in onze YouWish Membersclub op Facebook? Dan kan iedereen ze bewonderen!

Volg:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Close Me
Looking for Something?
Search:
Post Categories: